Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

06/09/11 om 14:54 - Bijgewerkt om 14:54

Pukkelpop

Sinds Pukkelpop, het muziekfestival van de Heilige Chokri en de Heilige Hilde met de Bril op het Hoofd, kan er geen druppel regen meer boven Frankrijk of Duitsland hangen, of in het VRT-Journaal worden de vreselijkste stormen en stortvloeden over ons land voorspeld. De Apocalyps.

Frank Deboosere live in de studio: 'Gieten dat het zal doen! Gieten! Zesentachtig liter per vierkante meter. En het gaat ook boem doen vannacht, niet bang zijn, dat is de donder.' Weermannen en weervrouwen lijken te denken dat ze constant op Ketnet presenteren. Vroeger sprak Tante Terry zoals Sabine Hagedoren. En Kraakje zoals Frank Deboosere.

De dag na het drama in Hasselt werden ze in TerZake op weergaloze wijze gepersifleerd door Chokri Mahassine zelf, live geïnterviewd door Stefaan Meerbergen. Zijn vrienden kondigen hem aan als 'Stef'. Deze Meerbergen, waar hij ook staat, wijst ons er altijd op dat achter hem iets opzienbarends heeft plaatsgegrepen, de dag voordien.

'Hier achter mij, (Stef maakt met zijn bovenlichaam een kwartdraai en priemt met zijn vinger in de verte), op dat eilandje, heeft een gevaarlijke gek gisteren zesenzeventig mensen doodgeschoten.'

'Hier achter mij, (kwartdraai, vinger), is gisteren een kantoor uitgebrand.'

Deze keer bevond zich achter hem (kwartdraai) een plattegrond van de festivalweide van Pukkelpop. En naast hem (halve draai in de andere richting) Chokri Mahassine. Waarna Chokri voor dat bord ging staan zoals Frank en Sabine voor de weerkaart, en met dezelfde brede gebaren en recht in de camera kijkend begon uit te leggen dat een anticyclonale wig langs de zuidingang de wei was binnengetrokken, afgeleid was langs een warmtefront aan één van de viptenten, en zo via een hogedrukzone aan 'de Château' naar de campings was opgeschoven. Jammer dat het in zo schrijnende omstandigheden was, want dat nummertje van Mahassine was topamusement. Kon zo in Tegen de sterren op.

Maar sindsdien wordt elke dag nieuw noodweer boven ons land aangekondigd in Het Journaal. Het zal rond half een 's nachts uitbarsten, in Limburg iets later, en Deboosere geeft er dorp, straat en huisnummer bij van waar de bliksem zal inslaan. Dat nadien niemand komt beweren dat het KMI niet had gewaarschuwd. Idem op de radio, van 's morgens vroeg: 'Houden we het droog, Sabine?' Nee, Sabine houdt het al lang niet meer droog.

Koen Meulenaere

Onze partners