Vroegere baas Staatsveiligheid haalt uit naar onderzoekscommissie Kazachgate

© Belga

Alain Winants, de voormalige topman van de Staatsveiligheid, heeft woensdag fors uitgehaald naar de leden van de onderzoekscommissie Kazachgate. “U hebt deze wet goedgekeurd. Achteraf zoekt u overal schuldigen, behalve bij uzelf”, beet hij de Kamerleden toe

Een eerder rapport van het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, verwijst naar de rol van Winants in het dossier. In april ontkende Winants reeds dat hij passief had opgetreden naar aanleiding van de activiteiten van oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker in 2011 in Parijs, in de aanloop naar de goedkeuring van de verruimde minnelijke schikking.

Woensdag werd Winants geconfronteerd met de vraag waarom hij in februari 2011 meermaals het dossier consulteerde van Eric V. Dat is een gewezen informant van de Staatsveiligheid, met wie de samenwerking werd stopgezet omwille van zijn bedenkelijke reputatie. De gewezen baas van de Staatsveiligheid wond zich op toen de onderzoekscommissie daarover bleef doorvragen. “U verwijt me dossiers te raadplegen, maar dat is een essentieel deel van mijn job”, luidde het.

Nadien volgde een uithaal naar de onderzoekscommissie. Winants vond de manier waarop hij werd behandeld “bevooroordeeld en onbeschoft”. “U hebt deze wet goedgekeurd. Blijkbaar vond niemand of zeer weinigen het nodig toen die wet te bekritiseren. Achteraf zoekt u overal schuldigen, behalve bij uzelf. Als gebrek aan verantwoordelijkheidszin en introspectie kan dat tellen”. Het was woensdag ook een tweede keer de beurt aan Raf Verstraeten en Axel Haelterman, professoren die ook als advocaat voor de diamantsector actief zijn, om in de commissie hun opwachting te maken.

Na hun vorige passage hadden nogal wat Kamerleden de wenkbrauwen gefronst bij het nieuws dat zij aan de diamantsector hadden gefactureerd voor een hoorzitting in de Senaat over de verruimde minnelijke schikking in 2011. Beiden verdedigden de uitspraken die ze toen hebben gedaan. “Ik was verrast dat ik werd gevraagd omdat ik geen specialist strafvordering ben”, zei Haelterman. “Ik dacht gevraagd te worden omdat ik het wetsvoorstel mee had begeleid. Bovendien had in de krant gestaan dat ik als adviseur voor de diamantsector optrad”.

Haelterman merkte op dat de uitnodiging werd gestuurd naar zijn mailadres bij het advocatenkantoor waar hij actief is. “Wat ik persoonlijk zeg, is waar ik van overtuigd ben”, verdedigde Haelterman zijn tussenkomst in de Senaat. Verstraeten citeerde uit zijn toespraak en verzekerde dat het om een objectieve uiteenzetting ging met zijn mening over de zogenaamde afkoopwet, “ook vandaag nog”. Ook Verstraeten ging er van uit dat er geen misverstand mogelijk was over zijn activiteiten voor de diamantsector.

Partner Content