PS krijgt het hard te verduren in de Kamer over Samusocial

© Belga

De PS heeft donderdag stevig moeten incasseren in de Kamer. De Franstalige socialisten werden langs alle kanten onder vuur genomen omwille van de wantoestanden bij de top van Samusocial. “Dat daar niet meteen de nodige consequenties aan gekoppeld worden, is het failliet van uw partij”, sneerde Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

‘Onvoorstelbaar, schandalig, de schaamte voorbij’: kamerleden van zowat alle partijen trokken hetzelfde register open om hun ongenoegen te uiten over de “graaicultuur op kap van de daklozen” bij de bestuurders van Samusocial.

Schietschijf bij uitstek was burgemeester Yvan Mayeur, maar de hele PS deelde onvermijdelijk in de klappen. “Ik hoop dat u uw partij nu eindelijk gaat opkuisen”, zo wierp N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel fractieleidster en Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx voor de voeten. Net als verschillende collega’s haalde ze ook uit naar Onkelinx’ man Marc Uyttendaele, wiens kantoor voor Samusocial geprobeerd heeft een onderzoek door de Brusselse regering af te blokken. “Ik hoop dat het bij u aan de keukentafel toch minstens een beetje gestoven heeft”, zo verwoordde Van Peel het.

“J’en ai marre des parvenus”, zo herinnerde Open Vld’er Vincent Van Quickenborne aan de intussen twaalf jaar oude woorden van PS-voorzitter Elio Di Rupo naar aanleiding van de toenmalige schandalen bij de PS. “Intussen doen ze in Brussel gewoon verder. Zichzelf verrijken op kap van daklozen, dat is de schaamte voorbij. Hoe durft zo iemand zich socialist noemen?”

PVDA’er Raoul Hedebouw laakte echter de verontwaardiging van de andere partijen, onder meer verwijzend naar de eerdere schandalen rond Publipart, Kazachgate, het Telenet-bijbaantje van Kamervoorzitter Siegfried Bracke en de cumuls van tal van politici. “Het zit in alle partijen, in alle delen van het land. Een bepaalde elite is gewoon bezig met geld in eigen zakken te steken in plaats van aan de mensen te denken”, sneerde de Hedebouw. “Maar hier is het nog erger, want hier gaat het om een instelling die net die mensen bijstaat die uitgesloten zijn door het kapitalisme.”

“Hoeveel regeltjes moeten er nog komen om te beseffen dat je niet speelt met geld dat bedoeld is voor kansarmen”, zei ook CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. “Het is een schande dat het bestuur van Samusocial zich verrijkt ten koste van de zwaksten.”

“Genoeg is genoeg, er zijn geen excuses meer”, besloot Groen-voorzitster Meyrem Almaci, die zich rechtstreeks richtte tot de PS. “Socialisten die zo een systeem opzetten, het is van het meest schaamteloze dat er bestaat. Daar niet meteen de nodige consequenties aan koppelen, is het failliet van uw partij”, klonk het. “En niet de vraag hoe ver Mayeur erover moet gaan alvorens hij moet vertrekken, maar de vaststelling dat u tijd nodig hebt om die beslissing te nemen: dat zegt alles.” Van de PS zelf kwam niemand tussen in het debat. Ook Laurette Onkelinx, die zich anders ook zonder micro geregeld durft laten horen wanneer anderen aan het woord zijn, liet slechts met bedrukt gezicht de kritiek over zich heen komen.

Partner Content