Premier Charles Michel vanaf woensdag in Canada voor CETA-onderhandelingen

© Belga

Charles Michel vertrekt woensdag naar Canada voor een werkbezoek van drie dagen. De Belgische premier ontmoet er onder meer de Canadese premier Justin Trudeau.

Premier Michel vertrekt woensdagochtend in Brussel en komt om 12.15 uur lokale tijd aan in Montréal. In de namiddag neemt hij het woord op de 23ste Conferentie van Montréal. De Belgische premier brengt donderdagochtend een bezoek aan de Canadese vestiging in Montréal van Automatic Systems, de wereldleider van onder meer beveiligde toegangspoortjes voor metrostations en bedrijfsgebouwen. Het bedrijf, in 1969 opgericht in België, is onderdeel van de groep Bolloré en heeft zeven internationale vestigingen. De maatschappelijke zetel van het bedrijf bevindt zich in Waver.

Na zijn onderhoud met Philippe Couillard brengt Michel per boot een bezoek aan de haven van Montréal. Donderdagavond is er een receptie ter ere van de Belgische premier, met een concert van de Belgische DJ Lefto. Vrijdag reist premier Michel door naar de Canadese hoofdstad Ottawa, waar hij een onderhoud heeft met de Canadese gouverneur-generaal David Lloyd Johnston, de vertegenwoordiger van de Britse kroon in Canada. In de namiddag ontmoet hij Justin Trudeau.

Op het programma staat onder meer CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada waarvoor Wallonië lange tijd op de rem stond en waar het nog steeds wantrouwig tegenover staat. Begin juni stemde de federale ministerraad nog in met CETA. Ook de Vlaamse regering heeft zich achter een ontwerpdecreet geschaard voor de ratificatie van het vrijhandelsverdrag.

Binnenkort zal de federale regering aan het Europees Hof van Justitie ook haar vraag om advies overmaken rond het arbitragesysteem dat in het handelsverdrag geïntegreerd werd. Andere thema’s waarover Michel en Trudeau van gedachten zullen wisselen, zijn onder meer de Brexit, de internationale veiligheid en het terrorisme. Michel verlaat vrijdagavond Canada en landt zaterdagochtend terug in Brussel. België is de zesde EU-handelspartner van Canada. Vorig jaar beliep de bilaterale handel meer dan 4,8 miljard euro.

Lees ook: Keldert Magnette alsnog het CETA-akkoord?

Partner Content