Peeters: 'Landen met sterke sociale dialoog doen het economisch beter'

21/04/15 om 23:47 - Bijgewerkt om 23:46

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wees er tijdens het Kamerdebat over de indexsprong op dat bij zijn Europese collega's de overtuiging is gegroeid dat landen met een sterke sociale dialoog, economisch performanter zijn. Hij kreeg hiervoor applaus van de oppositie.

Peeters: 'Landen met sterke sociale dialoog doen het economisch beter'

Kris Peeters © BELGA

Iedere uitspraak die het sociaal overleg zou kunnen hypothekeren, aldus Kris Peeters, moet met die gedachte in het achterhoofd worden bekeken.

Tussen 10 en 23 uur besprak de Kamer in plenaire zitting de wettekst die de indexsprong invoert, althans het luik dat betrekking heeft op de bevoegdheid Werk.

'Geen garantie op werk'

In zijn repliek op de verschillende tussenkomsten verdedigde minister Peeters (CD&V) nogmaals de keuze voor de indexsprong. "Ik ben ervan overtuigd dat deze indexsprong, plus de lastenverlagingen in 2016, plus de sociale correcties en het debat over de tax shift, een geheel zullen vormen waar de economie en de jobcreatie een boost van zullen krijgen", aldus Peeters. "Dit is niet de week van de sociale achteruitgang, maar een week waarin we nodige en belangrijke beslissingen nemen." Hij benadrukte overigens dat ook binnenlandse bedrijven er belang bij hebben dat de loonkosthandicap wordt aangepakt. Daarbij verwees Peeters naar de concurrentie die Delhaize ondervindt van de Nederlandse keten Albert Heijn.

Peeters moest ook toegeven dat garanties op jobcreatie niet bestaan. "Zo werkt het economisch niet", bezwoer hij. Wel wil hij appelleren aan de werkgevers om in ruil voor de indexsprong werkgelegenheid te creëren.

''Peeters vs N-VA'

Zoals verwacht was de oppositie niet overtuigd over de keuze voor de indexsprong. Wel kreeg de minister applaus voor zijn uitspraken over het sociaal overleg. "Wij voelen ons als oppositie niet aangesproken", zei Meryame Kitir (SP.A), terwijl Laurette Onkelinx (PS) zei dat Peeters de N-VA goed van antwoord had gediend.

Woensdag zet de Kamer het debat over de indexsprong verder.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners