‘Nog geen concessie voor energie-eiland bij De Haan’

Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) © BELGA

De federale regering heeft beslist om voorlopig nog geen concessie te geven voor het energie-atol dat voor de kust van De Haan moet komen. Het consortium iLand zou namelijk een te hoge gegarandeerde prijs vragen voor de geleverde energie.

Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en senator Wilfried Vandaele (N-VA).

Het eiland van 4,5 km lang en 2,5 km breed zou op de Wenduinebank, 4 km voor de kust van De Haan, komen te liggen. Het dient voor de tijdelijke opslag van energie afkomstig van windmolens op zee. Voor de concessie ervan meldde zich enkel iLand, een consortium met onder meer Electrabel, de baggeraars Deme en Jan De Nul en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).

‘Dure optie’

Wilfried Vandaele (N-VA), die zich als inwoner van De Haan al langer tegen de komst van het energie-atol verzet, stelt dat uit de aanvraag van iLand blijkt dat het initiatief de burger wel degelijk geld zal kosten. iLand vraagt voor de geleverde energie immers een prijs die 250 procent bedraagt van de huidige marktprijs. De factuur kan zo oplopen tot 1 miljard euro, stelt het Vlaams Parlementslid. Vandaele vreest dat het bedrag wordt doorgerekend aan bedrijven en burgers. Daardoor voldoet het dossier van iLand niet aan de concessievoorwaarden, want daarin staat dat de overheid of de consument niet mag opdraaien voor de kosten.

Minister voor energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft nu de opdracht gekregen na te gaan hoeveel energie gestockeerd moet worden en op welke manier dat het beste kan, aldus Vandaele. Voor de zomer moet de knoop worden doorgehakt.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content