Nergens in Europa zijn minder allochtonen aan het werk dan in België

© reuters

De Europese Commissie spoort de overheid aan om minderheden meer kansen te geven op de arbeidsmarkt en om iets te doen aan het systeem van de bedrijfswagens.

In haar nieuwe beleidsaanbevelingen voor de Europese lidstaten heeft de Commissie opnieuw kritiek op de achterstelling van migranten en andere kansengroepen op de Belgische arbeidsmarkt. Nergens in de Europese Unie is het verschil in tewerkstellingsgraad tussen personen die in de EU geboren zijn en personen van buiten de EU groter dan in ons land.

De Europese Commissie heeft maandag haar jaarlijkse nationale beleidsaanbevelingen gepubliceerd. Voor België voegde ze ook een schuldrapport toe, waarin ze schrijft dat er geen buitensporigtekortprocedure wordt opgestart maar dat België wel extra inspanningen moet doen om zijn schuld af te bouwen.

In de Belgische aanbevelingen wordt ingegaan op de situatie op de Belgische arbeidsmarkt. Die is volgens de Commissie zeer gepolariseerd: jongeren, ouderen, laaggeschoolden en vooral migranten komen te weinig aan de bak. De tewerkstellingsgraad van mensen met een migratieafkomst hoort zelfs tot de laagste in heel de EU. Concreet: in België heeft in de leeftijdsgroep 20-64 jaar slechts 49,1 procent van de mensen die buiten de EU geboren werden een job, tegenover 70,2 procent van de personen die met een Europees paspoort geboren werden.

Er moet ook worden geïnvesteerd in infrastructuur, vooral in transportinfrastructuur. “Het probleem van de piekuurfiles wordt steeds groter, ondermijnt de aantrekkelijkheid (van België) voor buitenlandse investeerders en brengt ook zeer grote economische en milieukosten met zich mee”, schrijft de Commissie. Het moderniseren van spoorinfrastructuur en het wegwerken van de ‘missing links’ tussen de belangrijkste economische hubs moeten een topprioriteit zijn.

Ook de fiscaal voordelige behandeling van bedrijfswagens werkt files aan de hand. Daar moet iets aan gedaan worden, vindt de Commissie. Het openbaar vervoer moet eveneens beter. Andere opvallende opmerkingen betreffen de belemmeringen die in stand gehouden worden voor de dienstensector en de “zeer geconcentreerde” budgetten voor onderzoek en ontwikkeling.

Partner Content