MR geen voorstander verlaging seksuele meerderjarigheid tot 14 jaar

27/05/15 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:52

Seks vanaf 14, zoals in het wetsvoorstel van Open VLD staat, is een no-go voor de Franstalige liberalen. Dat zegt MR-voorzitter Olivier Chastel. Alleen als onderdeel van een algemene hervorming van het strafwetboek en na uitvoerige hoorzittingen is de kwestie 'bespreekbaar'.

De Franstalige liberalen van de MR zijn geen voorstander om seks vanaf 14 jaar niet langer strafbaar te maken. De Vlaamse liberalen van Open VLD hebben daarover een wetsvoorstel ingediend. Maar de MR wil de kwestie enkel bespreken in het kader van een algemene hervorming van het strafwetboek en na uitvoerige hoorzittingen, zegt MR-voorzitter Olivier Chastel.

'Parketten zijn al zeer voorzichtig'

Open VLD stelt voor om seks vanaf 14 niet langer strafbaar te maken als de partner maximaal vijf jaar ouder is. De MR is daar geen voorstander van. De huidige wetgeving beschouwt elke seksuele handeling van wie jonger dan 16 is als een aanranding van de eerbaarheid. 'De parketten springen hier al zeer voorzichtig mee op. Wanneer er een klacht is, houden ze vaak rekening met de omstandigheden en zoeken ze meestal een oplossing in bemiddeling', legt Chastel uit.

Olivier Chastel

Olivier Chastel © Belga

Voorstellen onderzoeken in 'globaal debat'

De MR-voorzitter wijst op het regeerakkoord. Daarin is een harmonisering van de regels voor seksuele meerderjarigheid voorzien, maar binnen het kader van een algemene hervorming van het strafwetboek.

'De MR wil de voorstellen hierover onderzoeken, ook dat van Open VLD, maar het zal om een globaal debat gaan en er zullen grondige voorafgaande hoorzittingen nodig zijn. Alle juridische gevolgen van die voorstellen zullen onderzocht moeten worden', luidt het in een mededeling. Voor Chastel 'kan er geen sprake van zijn' om het beschermingsniveau van jongeren te verminderen. (Belga/NC)

Lees meer over:

Onze partners