Kris Peeters: 'CD&V heeft zich nog nooit zo goed gevoeld als nu'

04/01/15 om 15:31 - Bijgewerkt om 15:41

Volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters heeft zijn partij zich nog nooit zo goed gevoeld als binnen de huidige federale regering.

Kris Peeters: 'CD&V heeft zich nog nooit zo goed gevoeld als nu'

Kris Peeters (CD&V) © BELGA

Peeters countert in een interview met VTM Nieuws de kritiek op de positie van zijn partij in de federale regering. Peeters wil bij de begrotingscontrole in maart opnieuw het gesprek over een vermogenswinstbelasting aangaan en noemt het belangrijk 'slapend kapitaal te activeren'.

Die kritiek kwam er onder meer van verbonden middenveldorganisaties en van coalitiepartner N-VA. Maar volgens Peeters heeft zijn partij zich 'nog nooit zo goed in haar vel gevoeld'. 'We hebben van in het begin gezegd dat deze regering sociaal-economische hervormingen moest doorvoeren. Dat doen wij nu", aldus Peeters.

Volgens Peeters is het belangrijk dat de regering een beleid voert dat de mensen als 'fair' aanvaarden. "Mensen aanvaarden het om inspanningen te doen als ze gelijk gespreid zijn", klonk het.

'Iedereen moet een inspanning leveren'

De mensen moeten volgens de CD&V'er 'meer dan de indruk hebben dat iedereen een inspanning moet leveren'. "Die indruk is er nu niet. Dat moet gecorrigeerd worden. Er zijn wijze beslissingen nodig die de werkgelegenheid en de economie mee ondersteunen", aldus Peeters.

Vermogenswinstbelasting

Daarom blijft CD&V ook aandringen op de invoering van een vermogenswinstbelasting. Een kwestie die volgens Peeters in maart bij de begrotingscontrole opnieuw op tafel zal liggen. Peeters hamert erop dat het gaat om een belasting op de 'aangroei' van het vermogen. "In Frankrijk heeft men de rijkentaks afgeschaft, maar daar ging het om het vermogen zelf. Bij ons gaat de discussie over het rendement, de winst op het vermogen. Het is heel belangrijk het kapitaal te activeren. Het slapend kapitaal - waar men bij wijze van spreken slapend rijk van wordt - moeten we aanmoedigen meer actief te worden". (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners