Jambon roept op niet te panikeren over nieuwe IS-dreigementen tegen België

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) © Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft donderdag in de Kamer opgeroepen om geen paniek te zaaien rond een recente boodschap van IS waarin de terreurgroep dreigt met nieuwe aanslagen tegen België.

Het OCAD krijgen zowat elke week lucht van dergelijke berichten, zo zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de Kamer na vragen van Aldo Carcaci (PP) en Philippe Pivin (MR).

België is niet het enige land dat opduikt in de boodschap, die ook gericht is aan moslims in de VS, Rusland, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Australië. Hen wordt aangeraden om weg te blijven bij publieke plaatsen zoals “markten, straten en parkings”. “Soldaten van het kalifaat” zullen zich er immers “opblazen, mensen omverrijden en mensen de nek oversnijden”, klinkt het.

Jambon verzekerde in de Kamer dat het orgaan voor de dreigingsanalyse wel vaker op dergelijke boodschappen stoot. Het OCAD is er net om dergelijke berichten te taxeren. De minister riep dan ook op tot kalmte. Het heeft volgens hem geen enkel nut om er nu paniek over te zaaien.

Partner Content