Dit is de nieuwe regering van kersvers Frans president Emmanuel Macron

Emmanuel Macron © reuters
Kamiel Vermeylen

Macron stelde vandaag zijn nieuwe regering voor. Ze bestaat uit vertegenwoordigers uit het ganse politieke spectrum en telt evenveel vrouwen als mannen.

Gerard Colomb (Minister van Binnenlandse Zaken): Colomb is een van de medeoprichter van de PS, en was lange tijd burgemeester van de stad Lyon. Hij was een van de eersten onder de politieke mandatarissen om de Parti socialiste te verlaten en zich aan te sluiten bij de beweging En Marche

Bruno Le Maire (Minister van Economie): Le Maire is lid van Les Republicains en wordt Minister van Economie. Hij was eerder minister van Europese Zaken en minister van Landbouw in de regering van Nicolas Sarkozy.

Nicolas Hulot (Minister van Milieu): Hulot is een televisiemaker en journalist, die tijdens de verkiezingscampagne er erg op hamerde om de milieuthematiek op de agenda te krijgen.

François Bayrou (Minister van Justitie): Bayrou komt van de Mouvement Démocrate en was voor die partij presidentskandidaat in 2012.

Sylvie Goulard (Minister van Defensie): Sylvie Goulard was tussen 2001 en 2004 politiek raadgever van Romano Prodi, de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie. Ze is aangesloten bij de Mouvement Démocratique en zetelt in het Europees Parlement in de liberale ALDE-fractie.

Jean-Yves le Drian (Minister van Buitenlandse Zaken): Le Drian is lid van de sociaaldemocratische PS en heeft er al een uitgebreide politieke carrière opzitten. Hij was lang burgemeester van Lorient. In de vorige regering was hij minister van Defensie.

Richard Ferrand (Minister van Territoriale Cohesie): Komt van de Parti Socialiste, maar werd in 2016 secretaris-generaal van de Macrons beweging En Marche.

Agnès Buzyn (Minister van Welzijn): Buzyn is arts en professor aan de Descartes-Universiteit in Parijs. Sinds 2016 is ze voorzitter van de Hoge Raad voor Gezondheid in Frankrijk.

Françoise Nyssen (Minister van Cultuur): Ze werd geboren in Brussel en studeerde chemie en urbanisatie aan de Universiteit van Brussel (ULB). Ze is de directeur van de Franse uitgeverij Actes Sud.

Muriel Pénicaud (Minister van Werk): Pénicaud studeerde geschiedenis, onderwijswetenschappen en klinische psychologie in Parijs en Straatsburg. In haar loopbaan zetelde ze in tal van raden van bestuur van grote bedrijven zoals Danone en Orange.

Jean-Michel Blanquer (Minister van Onderwijs): Blanque bouwde een indrukwekkende academische carrière op. Hij studeerde filosofie, politieke wetenschappen en behaalde een doctoraat in de rechten. Hij werkte eerder al op het Ministerie van Onderwijs.

Jacques Mézard (Minister van Landbouw): Mézard is lid van de Links Radicale Partij, die een progressief-liberale koers vaart. Sinds 2008 was hij senator en vanaf 2011 is hij fractieleider voor de Europese Democratische Sociale Groepering in het Frans parlement.

Gérald Darmanin (Minister van Begroting): Darmanin is een jurist die bijLes Republicains zit. Sinds 2014 is hij burgemeester van het Franse stadje Tourcoing en vanaf 2016 werd hij verkozen tot vice-voorzitter van het Franse lagerhuis Assemblée Nationale.

Frédérique Vidal (Minister van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie): Vidal is een biochemica en is sinds 2012 rector van de Universitet van Nice.

Annick Girardin (Minister van Overzeese Gebieden): Girardin is ook lid van de Links Radicale Partij. Ze was eerder staatssecretaris en minister in de regering van premier Manuel Valls.

Laura Flessel-Colovic (Minister van Sport): Flessel-Colovic is een Franse schermster die meermaals wereldkampioene en ook Olympisch kampioene werd met haar degen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content