De Wever: kritiek coalitiepartners is ‘erg deloyaal en menselijk laag’ (video)

Bart De Wever, N-VA-voorzitter, in gesprek met de VRT © /

In een gesprek met het VRT-journaal haalde N-VA-voorzitter Bart De Wever uit naar coalitiegenoten Open VLD en vooral CD&V. Hij noemde de kritiek van de coalitiepartners op zijn uitspraken over Berbers en Marokkanen “ongezien”, “erg deloyaal”, en ook “menselijk laag”. Op de Antwerpse zender ATV zei hij wel: “Ik had beter geen bevolkingsgroep genoemd”.

De Wever gaf het interview naar aanleiding van de klacht wegens racisme die onder meer door een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie werd ingediend, en die door Movement X van Dyab Abou Jahjah wordt ondersteund. Eerst moet die klacht, die volgde op De Wevers optreden in Terzake, onderzocht worden en al dan niet ontvankelijk verklaard worden. De N-VA-voorzitter bevestigde in het VRT-journaal dat hij bij veroordeling uit de politiek stapt. “Dan houdt het op”. Hij wil niet aan politiek doen “in een land waar je blijkbaar alleen bepaalde dogma’s mag napraten”.

De Wever was hard voor zijn coalitiepartners die hem in deze zaak onder vuur hebben genomen. Vanwege de coalitiepartners is dat “ongezien en erg deloyaal”, zo zei hij, “en menselijk laag, vind ik persoonlijk”.

De advocaat die de klacht neerlegde, Abderrahim Lahlali, is een CD&V-mandataris, aldus De Wever. Dat diezelfde man door Abou Jahjah wordt ondersteund “vind ik wel heel eigenaardig”.

ATV

Op de Antwerpse zender ATV zei De Wever dat hij beter geen bevolkingsgroep genoemd had, maar ook daar, zoals op de VRT, nam hij zijn woorden die niet terug. “Als je naar de statistieken kijkt – qua schooluitval, criminaliteit, drugshandel, radicalisering, vertrek naar Syrië – moet je wel objectieve verschillen kunnen maken tussen migrantengroepen. Je kan die cijfers niet ontkennen.”

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content