Corbyn onder vuur: ‘Kritisch tegenover politiek Israël, maar geen antisemiet’

© REUTERS
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labour-partij, wordt al enkele weken door de Britse media en de joodse gemeenschap afgeschilderd als antisemiet. ‘Onterecht’, vindt een veertigtal academici. ‘Media moeten een watchdog zijn, geen attackdog.’

De afgelopen weken kwam Labour-leider Jeremy Corbyn onder vuur te liggen. De aanleiding? Corbyn zou in 2012 de verwijdering van een Londense anti-semitische muurschildering in twijfel getrokken hebben. De Facebookreactie waarin Corbyn destijds zijn steun betuigde aan de graffitikunstenares, werd onlangs opnieuw opgerakeld en massaal gedeeld, wat tot de nodige controverse leidde. Zowel de media als de joodse gemeenschap beschuldigden hem van antisemitisme.

‘Britse media druipen van de agressieve berichtgeving’, vertelt Bart Cammaerts, een Belgische professor Media en Communicatie die aan de London School of Economics doceert. Hij is een van de veertig academici die een open brief in The Guardian ondertekende om de aanpak van de media aan te klagen.

U ondertekende de brief mee, waarom?

BART CAMMAERTS: Enerzijds vind ik dat de beschuldiging van antisemitisme helemaal van de pot gerukt is, en anderzijds stoort mij de manier waarop de media daarop springen. The Guardian bijvoorbeeld hield de zaak een week lang in het nieuws. Je voelt dus een agenda die niet nieuw is en die erop gericht is om Jeremy Corbyn te ondergraven.

Twee jaar geleden deed ik een studie naar de representatie van Corbyns eerste maanden in de Britse media, en daaruit blijkt ook dat hij van in het begin al omschreven werd als een “vriend van terroristen”. Dit past weeral in datzelfde frame. Hij wordt dus van in het begin al gedelegitimeerd op zo’n agressieve manier.

Dit schaadt de democratie: het gaat hier om de leider van de enige oppositie in een land waar een tweepartijenstelsel is. Het is niet dat ik vind dat de media niet kritisch mogen zijn, integendeel. Uiteraard moeten media de rol van de watchdog spelen. Maar die watchdog wordt stilaan een attackdog, en dat is niet de bedoeling.

Is dat typisch voor de Britse pers?

CAMMAERTS: Ja, het is echt typisch Brits. Media zijn er veel gepolariseerder dan in Vlaanderen. Opinie wordt vaak met berichtgeving vermengd, en tabloids zoals The Daily Mail druipen van de agressieve berichtgeving.

In Vlaanderen was dat ooit ook zo, media waren behoorlijk politiek gekleurd en partizaan. Als je nu ziet dat de woordvoerder van Bart De Wever een column krijgt in De Morgen, bewijst dat toch dat onze media meer open zijn dan in Engeland, denk ik.

In de brief staat dat media vaak doet aan ‘framing’ en ‘priming’, wat wordt ermee bedoeld?

CAMMAERTS: Framing en Priming betekent dat je een aantal ideeën suggereert en lanceert op het nieuws, die vervolgens worden herhaald totdat de lezer bij wijze van spreken niets anders meer ziet. Afgelopen week werd Corbyn bijna voortdurend in een slecht daglicht gestelt. De lokale verkiezingen zijn ook op komst, het is dus niet toevallig dat het nu gebeurt.

De linkse koers van Corbyn wekt zo veel weerstand op, dat er zelfs een verscheuring is binnen de Labour partij. Die rechtse kant van de Labour partij zal trouwens ook alles doen om Corbyn te beschadigen. Het is dus niet enkel de media die Corbyn ten onder willen zien gaan, maar ook de rechtse vleugel.

Wordt Corbyn volgens u onterecht bestempeld als antisemiet? Zijn recente daden bewijzen nochtans het tegengestelde.

CAMMAERTS: Heel het debat rond antisemitisme wordt bemoeilijkt in de functie van de Israëlische politiek en de Palestijnse kwestie. De politiek van Benjamin Netanyahu is er al jaren op gericht om iedereen die kritiek heeft op de staat af te schilderen als antisemiet. Het is niet omdat je kritiek uit op de politiek of het leger van Israël, dat je tegen alles bent wat joods is.

Dat maakt het ook meteen moeilijk voor Corbyn, die zeer kritisch staat tegenover Israël en misschien zelfs een pro-Palestijnse agenda heeft. Het is genoeg om hem gauw in het hokje van antisemitisme te steken. Dat is trouwens tegenstrijdig, aangezien Corbyn net altijd in anti-racistische en anti-fascistische discours en bewegingen actief is geweest.

Maar meneer Corbyn gaf toch zelf toe dat hij een probleem heeft met antisemitisme?

CAMMAERTS: Ja, hij heeft toegegeven dat er in het verleden niet hard genoeg is opgetreden tegen antisemitisme, maar net omwille van die verwarring tussen kritiek op de acties en het beleid van Israël en antisemitisme. Hij vond dus dat zijn partij daar te laks op reageerde, maar daarom is hij niet antisemitisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content