Belgisch klimaatakkoord mogelijk dit weekend een feit

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) © BELGA

De onderhandelingen over de verdeling van de Belgische klimaatinspanningen zitten in een laatste fase. “Er is goede hoop op een akkoord”, klinkt het vrijdag op het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

De verschillende overheden ruziën al jaren over de verdeling van de Belgische klimaatinspanningen. België sprak met Europa af om de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 15 procent te verminderen en het aandeel hernieuwbare energie op te trekken tot 13 procent. Maar de interne verdeling van de lasten laat al sinds 2009 op zich wachten. Na zes jaar onderhandelen lijkt een akkoord nu toch dichterbij. Vrijdagochtend ontving de Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) en haar Waalse en federale tegenhangers Carlo Di Antonio (cdH) en Marie-Christine Marghem (MR).

De ministers moeten nog beslissen over de verdeling van de inkomsten uit de emissierechten, maar ook over de inspanningen rond hernieuwbare energie en CO2-uitstoot. Ons land heeft ook nog niet bijgedragen aan het klimaatfonds waarmee de rijkere landen de armere vergoeden voor in het verleden uitgestoten broeikasgassen. Op het kabinet-Schauvliege heeft men alvast goede hoop dat nu eindelijk een akkoord mogelijk zal zijn. Toch zullen de milieuministers eerst nog terugkoppelen binnen de eigen regering. “In de loop van het weekend wordt dan verder onderhandeld.”

Tijdens de onderhandelingen voerde milieuorganisatie Greenpeace actie aan het kabinet van Fremault. “Als een akkoord ontbreekt, slaan we een slecht figuur en kunnen we moeilijk een voortrekkersrol opeisen”, klinkt het bij Greenpeace. Bij het binnenkomen kregen de ministers van de actievoerders een overlevingskit en bij het buitenkomen werden ze even geblokkeerd met zwarte ballonnen die de opgehoopte CO2 moeten voorstellen. “Terwijl we in Bonn de klimaatdoelstellingen uitwerken voor het jaar 2050, zijn onze Belgische ministers nog aan het sukkelen om de verplichtingen voor 2020 na te komen”, zegt Joeri Thijs, campagneverantwoordelijke klimaat bij Greenpeace België.

Een recent rapport van het Europees Milieuagentschap situeert ons land bij de vier slechtste leerlingen van de Europese klas om de doelstellingen te halen voor de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Dat heeft volgens Greenpeace alles te maken met een gebrek aan visie en het uitblijven van een akkoord tussen de deelstaten. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content