Marc De Vos

Politiek illusionisme

Marc De Vos Visiting fellow bij de denktank Itinera

Het surrealisme van de Belgische crisis heeft een nieuw hoogtepunt bereikt: de Europese Unie maakt een regering overbodig.

Een onmachtige ontslagnemende regering trekt immers naar Europa met een straf meerjarenplan om begroting en arbeidsmarkt op orde te krijgen. Belgische politieke crisis of niet: Europa vraagt en krijgt grote plannen van alle lidstaten, inclusief de stuurloze.

Leterme is al driehonderd dagen in doodlopende zaken, maar bij zijn dadendrang verbleekt de Verhofstadt van zijn beste dagen tot een koorknaap. In afbouw van de staatsschuld wordt België zowat Europees kampioen. Ook de arbeidsmarkt wordt een toonbeeld van prestatie, met nagenoeg 700.000 extra jobs erbij tegen 2020.

Juich, want de banen vallen hier voortaan als manna uit de hemel!
De N-VA hyperventileert bij zoveel voluntarisme, dat haar tot kelende toeschouwer degradeert. Ze vecht tegen schimmen. Het meerjarenplan is niet veel meer dan een vodje papier. Een volgende regering kan het perfect wijzigen. Voor budgetverbetering wordt sterk gerekend op goede economie en gewillige regio’s.

Geen enkele regering kan jobs uit de hoed toveren, want er is geen geld voor nog meer ambtenaren. De cijfers zijn geen harde doelstellingen, maar vrome wensen.

Voluntarisme is dus politiek illusionisme. Het goed-nieuws-nummer dat we voor Europa opvoeren, moet ons vooral leren dat er geen ontkenning meer mogelijk is. Als we niet snel bijsturen dan dreigt de catastrofe. De Belgen werken gemiddeld het minst van heel Europa, onze pensioenkosten lopen het snelst op en zonder grondige hertekening ontaardt de sociale zekerheid in een allesverslindende draaikolk. Ziedaar de conclusies van drie ontstellende internationale rapporten op één week tijd.

Het is onvoorstelbaar dat de publieke opinie lijdzaam blijft toezien hoe de hele politieke klasse met onze toekomst dobbelt. Zolang Europa in schimmen gelooft, de financiële markten slapen en de peilingen de politici niet afstraffen, kan dit destructieve pokerspel doorgaan.

Marc De Vos doceert aan de UGent en is directeur van de denktank Itinera (www.itinerainstitute.org). Hij schrijft deze column in eigen naam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content