Politie Ferguson over dood 18-jarige: 'Hij werd verdacht van diefstal'

16/08/14 om 02:25 - Bijgewerkt om 02:25

De politie van het stadje Ferguson heeft, bijna een week na het neerschieten van een ongewapende 18-jarige, eindelijk enig inzicht gegeven in haar versie van de feiten. De jongeman werd verdacht van diefstal met lijfelijk geweld. "Karaktermoord", vindt de familie.

Politie Ferguson over dood 18-jarige: 'Hij werd verdacht van diefstal'

Politiechef Jackson van Ferguson praat met de pers. © Reuters

De bewoners vragen al sinds voorbije zaterdag dat de politie van Ferguson open kaart zou spelen. Ze eisten onder meer dat de naam en de huidkleur van de agent die de 18-jarige Michael Brown doodschoot, zou vrijgegeven worden.

Zes dagen na de feiten probeerde politiechef Tom Jackson enige klaarheid te bieden, tijdens een openluchtpersconferentie. Hij verstrekte ook politiedocumenten over het gebeuren, en gaf inderdaad de naam vrij van de agent (niet diens huidskleur maar die konden journalisten snel achterhalen). Het gaat om de 28-jarige Darren Wilson, blank, zoals bijna het hele korps. Wilson werkt al 6 jaar bij de politie en tijdens het incident dat voorafging aan de fatale schoten (4 tot 6 schoten preciseerde de politiechef) werd hij verwond aan het gelaat, waarvoor hij verpleegd moest worden. Van welke aard en hoe ernstig de verwonding was, werd niet gerpreciseerd.

Dat de agent gekwetst werd, past in een versie die de politie eerder gaf: dat Brown had getracht het wapen van de agent te bemachtigen.

Sigaren

Volgens politiechef Jackson stemden uiterlijk en kledij van Brown overeen met de omschrijving van een verdachte in winkeldiefstal, die over de politieradio werd verspreid. Het ging om iemand die, zoals Brown, fors gebouwd was, gele sokke droeg, kaki shorts en een wit shirt. In het politiesignalement was ook sprake van een rode pet, die Michael Brown toen hij werd doodgeschoten niet droeg.

De politiechef gaf beelden vrij van de winkeldiefstal, waarin Brown (of iemand die heel goed op hem lijkt) een doos sigaren van 50 dollar meenam zonder ervoor te betalen. Een bediende probeerde hem tegen te houden, maar op dat moment greep de dief de veel kleinere bediende dreigend bij het hemd, en verliet hij de winkel.

Niet eens een kwartier later liep Brown met zijn kompaan (die ook op de surveillancetapes van de winkel te zien is, of toch iemand die op hem lijkt) en met een doos sigaren over straat, en werd hij door agent Darren Wilson, die volgens de chef eerst geen verband had gelegd met de diefstal, gemaand het trottoir op te zoeken. Pas tijdens de schermutseling zag Wilson dat Brown sigaren bij zich had en werd het verband hem duidelijk.

'Karaktermoord'

De nabestaanden reageren "woest, meer dan woest" op het vrijgeven van de informatie over de diefstal. Een advocaat van de familie gaf toe dat de dief wellicht Michael was. "We hebben nooit beweerd dat hij perfect was", verklaarde hij tegenover de St.Louis Post-Dispatch. Maar "na de fysieke moord op Michael begaat de politie nu een karaktermoord." Volgens hem stookt de politie zo nieuwe rellen aan.

De politie van Ferguson is na een ingreep van de gouverneur niet langer verantwoordelijk voor de ordehandhaving in de stad. De verkeerspoltie van de staat heeft deze taak overgenomen.

Die gouverneur, Jay Nixon, was volgens CNN ook niet zo opgetogen, en niet vooraf ingelicht, dat beelden van de diefstal zouden vrijgegeven worden."Het voornaamste", zo zei hij, "blijft uit te maken hoe en waarom Michael Brown gedood werd."

Of, zoals een bewoner het in de St.Louis Post-Dispatch stelde: het is niet omdat iemand gestolen heeft, dat hij doodgeschoten mag worden.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners