Politicus met ‘familiewaarden’ legt schuld voor corruptie bij zijn vrouw

Bob McDonnell (midden) met zijn advocaten © Reuters

Bob McDonnell, die tot januari gouverneur was van de Amerikaanse staat Virginia, liep, samen met zijn vrouw, een veroordeling op wegens corruptie. Tijdens het proces bestond zijn enige verdediging erin dat de schuld bij zijn ‘mogelijks geesteszieke’ vrouw lag. Nogal opmerkelijk voor een man die zich tijdens campagnes had opgeworpen als kampioen van de familie.

Als er ergens een politicus snel naar de top schoot dan McDonnell. Zijn Republikeinse partij lag in de touwen na de eerste verkiezingsoverwinning van de huidige president Obama in 2008.

Een jaar later wist McDonnell in de altijd moeilijke staat Virginia (een swingstate) de verkiezingen te winnen. Hij deed dat door er goed uit te zien, door optimistisch te zijn, door innemend te lachen, door handen te schudden, maar vooral ook door zijn liefhebbende familie te tonen, en door zichzelf als de kampioen van de familie in de strijd te werpen. “Zoals het met de familie gaat”, zo schreef hij aan zijn kiezers, “zo gaat het met het land.”

Vicepresident

Hij stond bij zijn medewerkers bekend als “Mijnheer Eerlijk”. En zijn partijgenoten in Washington noemden hem “de boy-scout”. Hij was, zei men, zonder meer een goede vent.

Drie jaar na zijn kiesoverwinning in Virginia was hij in de running voor het vicepresidentschap. Hij mistte nipt de nominatie.

Als gouverneur deed het hij trouwens tot redelijke tevredenheid.

Het wekte dan ook enige consternatie toen bleek dat hij, zijn echtgenote Maureen, en ook de beminde kinderen, zich uitvoerig lieten fêteren door een producent van dieetpillen, Jonnie Williams, die hem een Rolex schonk, een ritje in een Ferrari, golfmateriaal, een vliegtuigtrip, die zijn vrouw handtassen schonk en geld leende, en die ook de kinderen geld leende plus hen liet verblijven in zijn buitenhuis, en die een groot deel van het huwelijksfeest voor een dochter betaalde. Alles samen voor meer dan 160.000 dollar aan geschenken en leningen, in ruil voor foto’s van bijvoorbeeld de Ferrari-rijdende gouverneur, die hij voor zijn publiciteit gebruikte.

Verliefd

McDonnell (60) wees een voorstel tot minnelijke schikking af, waarbij hij voor één geval van corruptie veroordeeld zou worden, en zijn vrouw buiten vervolging zou worden gesteld.

Neen, het zat anders.

De corruptie, zeiden de advocaten van McDonnell tijdens het proces, was eigenlijk door toedoen van zijn echtgenote mogelijk geworden. Zij was verliefd geworden op Jonnie, de producent van dieetpillen, ze was ook, dixit advocaten van McDonnell, of dixit getuigen die ze opriepen, “onstabiel”, “kwaad”, “manipulerend” en “onvoorspelbaar”, om niet te zeggen “liefdesziek”. Hun huwelijk was zo slecht, dat ze onderling niet praatten, aldus nog getuigen.

Maureen McDonnell, omringd door haar dochters
Maureen McDonnell, omringd door haar dochters© Reuters

Hoe ze hem met haar kwaliteiten, en zonder met hem te praten, zover kreeg een Rolex te accepteren, konden zijn advocaten niet duidelijk maken.

Hij begon te wenen toen zijn veroordeling werd voorgelezen. 11 gevallen van corruptie werden weerhouden. Zij werd veroordeeld voor 9 corrupte handelingen. Zij weende volgens de Amerikaanse pers niet.

Hun celstraf zal later worden bepaald.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content