Zoo van Parijs wil ‘meest menselijke stadsdierentuin ter wereld’ zijn

De grote ruimtes zijn vergelijkbaar met de natuurlijke habitat van de dieren. © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De vernieuwde zoo van Parijs is na een zes jaar lange renovatie opnieuw opengegaan. De zoo beweert de meest menselijke en meest ecologisch en biologisch correcte stadsdierentuin in de wereld te zijn.

Met de afslachting van de jonge giraf Marius in de zoo van Kopenhagen lagen dierentuinen de laatste tijd fel onder vuur. Critici vroegen zich af of dierentuinen nog wel van deze tijd waren. De dierentuin van Parijs denkt hierop een antwoord te hebben met zijn ‘zoo van de toekomst’.

De 80 jaar oude Parc Zoologique de Paris in het oosten van de stad werd zes jaar geleden gesloten om volledig herdacht en herbouwd te worden. Het resultaat van de renovatie, die zo’n 167 miljoen euro kostte, is een park, opgedeeld in vijf klimatologische of geografische ‘biozones’ (Amazone-Guyana, Europa, Madagaskar, Patagonië en Sahel-Soedan) waarin de bijpassende dieren naast elkaar leven, voor zover mogelijk is.

De grote ruimtes zijn vergelijkbaar met de natuurlijke habitat van de dieren. Zo hebben de leeuwen bijvoorbeeld een vorm van centrale buitenverwarming ter beschikking die werd ingebouwd in de artificiële rotsen om het klimaat van Noord-Frankrijk meer op dat van de Afrikaanse savanne te laten lijken. Een klein nadeel voor de bezoekers is echter dat de dieren door de omvang van de zones niet altijd even zichtbaar zijn.

Geen beren en olifanten

Aangezien er in Parijs geen plaats was voor een Aziatische biozone zijn er in het dierenpark dan ook geen tijgers of gibbons te vinden. Ook was er geen ruimte genoeg voor olifanten en beren. Bedreigde diersoorten als de witte neushoorn, lemuren en de lamentijn zitten er dan weer wel.

Met het nieuwe concept wil de Parijse dierentuin af van de 19e en 20e eeuwse idee van een dierentuin als amusementspark waarbij de zoo een etalage is van exotische dieren. De zoo van de 21e eeuw toont daarentegen biodiversiteit en dieren zoals ze in hun natuurlijke omgeving leven.

De kritiek dat het wreed is om wilde dieren in kooien te stoppen, geldt in de Parijse dierentuin niet langer. Geen enkele van de 1.000 dieren van de 180 soorten werd in het wild gevangen, behalve een handvol exotische vogels die uit de handen van smokkelaars werden gered. Toch protesteerden bij de heropening van de zoo afgelopen weekend dierenrechtenactivisten tegen het opsluiten van dieren en het bestaan van dierentuinen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content