Klimaatverandering maakt Everest-beklimmingen nog gevaarlijker

© Reuters

De opwarming van de Aarde zorgt mogelijk voor meer gevaren op de flanken van de hoogste berg ter wereld.

De klimaatverandering zorgt ervoor dat de beklimming van de Mount Everest steeds gevaarlijker wordt. Door de warmere temperaturen smelten sneeuw en ijs sneller en door de hevigere sneeuwstormen, die op hun beurt zorgen voor meer sneeuwophoping en ijs op bepaalde plekken, stijgt ook het risico op lawines.

Ongeval sherpa’s

Het is zo’n lawine die op 18 april minstens 12 Nepalese sherpa’s het leven kostte. Het ongeval gebeurde aan de Khumbu-gletsjer, waarvan geweten is dat het een van de gevaarlijkste plekken van de Mount Everest is. De gletsjer beweegt erg traag en na verloop van tijd ontstaan er barsten en rollen er brokstukken ijs naar beneden. Zoiets kan echter niet voorspeld worden waardoor het zonder enige waarschuwing gebeurt.

Tim Rippel, een expeditiemedewerker van de Mount Everest, postte eerder al op zijn blog dat het al langer minder goed gaat met de hoogste berg ter wereld. “Het is de natuur die beslist wanneer er een lawine ontstaat. De situatie op de Mount Everest gaat al drie jaar steeds meer achteruit omwille van de opwarming van de Aarde. De lawine was verschrikkelijk. We moeten meer onderzoek doen naar wat er precies aan de hand is”, zegt hij.

Gebrek aan kennis is grootste gevaar

Het is net in de onwetendheid dat het grote gevaar schuilt. Wetenschappers weten wel dat de klimaatverandering voor meer risico’s zorgt, maar ze weten niet wat er allemaal precies verandert en op welke manier. Er is een gebrek aan kennis over de veranderingen en dat maakt het moeilijker om ongelukken te voorkomen. Er zijn nog geen grootschalige onderzoeken gedaan naar de effecten van de klimaatverandering op sneeuw en ijs waardoor wetenschappers zich nergens op kunnen baseren.

De legendarische Apa Sherpa, die de Mount Everest al 21 keer beklom en daarmee de recordhouder is, waarschuwt al jaren voor de veranderingen. “Toen ik in 1990 de Everest voor het eerst beklom, lag er een dik pak sneeuw. Nu zie ik alleen nog maar rotsen waardoor mensen makkelijker kunnen vallen.” (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content