Het ijs is stilaan op voor de keizerspinguïn in Antarctica

Een keizerspinguïn zonder ijs © Reuters

De keizerspinguïn, hét uithangbord van het zuidpoolgebied, dreigt tegen het einde van de eeuw dramatisch achteruit te gaan. Volgens een internationaal team ontkomt geen enkele kolonie aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Er weerklinken steeds meer alarmsignalen over de keizerspinguïn. De Verenigde Staten overwegen de soort toe te voegen aan hun lijst van bedreigde soorten. Volgens een internationaal team van onderzoekers hoort de keizerspinguïn thuis op die lijst. De oorzaak is de klimaatverandering.

De keizerpinguïn is sterk afhankelijk van zeeijs om te overleven. Wanneer dat zeeijs krimpt of uitzet, komt de soort in gevaar, zeggen onderzoekers uit de VS, Frankrijk en Nederland.

Meer dan 50 procent gekrompen

De verwachte evolutie van het zeeijs op Antarctica zal alle 45 populaties treffen, zeggen ze. Tegen het einde van deze eeuw zullen ze alle kleiner worden, verschillende zelfs met meer dan 50 procent.

“Als het zeeijs achteruitgaat volgens VN-klimaatmodellen en dit de keizerpinguïn blijft beïnvloeden zoals in de tweede helft van de twintigste eeuw in Adélieland, dan zal naar verwachting twee derde van de kolonies tegen 2100 meer dan 50 procent gekrompen zijn”, zegt biologe Stephanie Jenouvrier van het Oceanografisch Instituut Woods Hole (VS).

“Geen enkele kolonie, zelfs niet die in meest zuidelijke locatie in de Rosszee, zal tegen het einde van deze eeuw een leefbaar toevluchtsoord vinden.”

50 jaar observaties

Voor die conclusie baseren de onderzoekers zich op vijftig jaar observaties van de kolonie in Adélieland, in het oosten van Antarctica. Twee jaar geleden besloot Jenouvrier al dat de kolonie daar tegen 2100 met ruim 80 procent zou krimpen.

In zijn prognoses houdt het team van Jenouvrier rekening met zowel het krimpen als uitzetten van het zeeijs als gevolg van de klimaatverandering. “Als er te veel ijs is, moeten de pinguïns te ver stappen naar de oceaan om voedsel te halen voor hun jongen. Als er te weinig ijs is, verkleint de habitat voor krill, een cruciale voedselbron voor de keizerpinguïn.”

De keizerspinguïn werd in de hele wereld bekend dankzij de documentaire March of the Penguins, die in 2005 een Oscar kreeg. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content