Gif moet neushoorns redden

© Reuters

Een nieuw project in Zuidelijk Afrika grijpt naar drastische middelen om de laatste neushoorns te redden van stroperij: niet-dodelijk gif injecteren in de hoorn, zodat die geen marktwaarde meer heeft.

De situatie voor de neushoorn is dramatisch: wereldwijd leven er nog maar twintigduizend neushoorns in steeds kleinere gebieden in Afrika en Zuidoost-Azië. De groeiende vraag in Azië naar poeder van de hoorn heeft de prijs enorm de hoogte ingedreven: een gram van het goedje kost nu evenveel als goud. Vorig jaar alleen al zijn er bijna zeshonderd neushoorns gedood.

Privé-eigenaren van natuurgebieden in Afrika zijn geconfronteerd met steeds zwaarder bewapende stropers en gaan op zoek naar drastische maatregelen om hun dieren te beschermen. Het Rhino Rescue Project (RRP) in Zuid-Afrika hoopt het tij voorgoed te keren door gif in de hoorn van de dieren te injecteren.

Cyanide

Aanvankelijk werd gedacht aan het dodelijk cyanide, maar uiteindelijk werd gekozen voor een andere giftige stof die niet dodelijk is, maar ernstige misselijkheid, braken en stuipen veroorzaakt. De stof maakt de hoorn minstens drie jaar ongeschikt voor consumptie, en zo hoopt het RRP de vraagzijde van de illegale handel aan te pakken.

Voor de neushoorn is de stof niet schadelijk – integendeel: ze wordt in de veeartsenij gebruikt als middel tegen teken. Er is zelfs gekozen voor een specifieke variant die ook de alomtegenwoordige ossenpikkers ongemoeid laat.

Onuitwisbare inkt

Tegelijk worden de geïnjecteerde hoorns gekleurd met onuitwisbare inkt, gelijkaardig aan de stof die gebruikt wordt om bankbiljetten te vernielen na een overval. De inkt licht op onder een röntgenscanner, ook als de hoorn fijngemalen is.

Tot slot wordt een dna-staal genomen van de hoorn en wordt een gps-chip ingeplant. Als de neushoorn toch wordt gedood, kunnen de politiediensten de afgezaagde hoorn alsnog lokaliseren.

Bush telegraph

Sceptici vinden de aanpak niet ethisch, omdat de hoorns niet enkel geconsumeerd worden door de superrijken in Azië om bijvoorbeeld hun fertiliteit te verhogen, maar ook door arme en wanhopige patiënten. Maar RRP wijst er op dat het in de eerste plaats wil vermijden dat de neushoorns worden gedood en dat de giftige hoorns de consument bereiken.

De organisatie beseft goed dat de inspanningen enkel nut hebben als de potentiële stropers ervan op de hoogte zijn. Daarvoor zet ze vooral in op de “bush telegraph”, de geruchtenmolen in Zuidelijk Afrika die nieuwtjes als een vuurtje doet rondgaan. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content