Aanhoudende koude in België is gevolg van opwarming van de aarde

© AFP
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Na de langste winter krijgen we nu de mottigste lente. ‘De maand mei is goed op weg om de vijfde opeenvolgende veel te koude maand te worden,’ zegt weerman Eddy De Mey. ‘Dat heb ik in heel mijn carrière nooit meegemaakt.’ Volgens De Mey zijn de uitzonderlijk koude temperaturen in ons land een gevolg van de opwarming van de aarde.

De wereld warmt op, alleen bij ons even nog niet

In Moskou is het 28,7 graden. Dat is daar de heetste 14 mei ooit. In Death Valley in Californië is het 46 graden. Op de Spaanse hoogvlakten wordt morgen sneeuw verwacht en in België schommelen de maxima tussen 10 en 13 graden. Veel te koud voor de tijd van het jaar. Het mocht nu 18 graden of warmer zijn. Na de langste winter krijgen we nu ook de mottigste lente.

Al vier en een halve maanden te koud

‘Januari, februari, maart en april waren maanden met temperaturen die lager waren dan gemiddeld,’ zegt weerman Eddy De Mey.’ Ook de maand mei, die nu halfweg is, is tot nu toe kouder dan normaal. Ik heb in mijn carrière nog nooit vier opeenvolgende te koude maanden meegemaakt, laat staan vijf. Dat is zeer uitzonderlijk.’

Een verbetering van het weer zit er de eerstvolgende dagen niet in. ‘Tot en met Pinksteren blijft het kouder dan de 18 graden waarop we in deze tijd van het jaar recht hebben,’ zegt Eddy De Mey. We krijgen de volgende dagen ook veel regen. Het Pinksterweekend zal letterlijk in het water vallen. Pas volgende week zal het kwik geleidelijk stijgen in de richting van 18 tot 19 graden.

Opwarming van de aarde

De Mey heeft een bijzondere verklaring voor het aanhoudende koude in ons land: de opwarming van de aarde.

‘We hebben de voorbije vijf jaar vaak langere periodes gehad met altijd hetzelfde weer. Dat is zeer abnormaal voor onze contreien. Typisch aan ons klimaat is wisselvallig of alleszins afwisselend weer. Enkele dagen mooi weer worden normaal gevolgd door enkele dagen slecht weer. Dat patroon is dus de afgelopen vijf jaar vaak doorbroken.’

Noordpool

‘Dat is een gevolg van veranderingen in de atmosfeer. Ons weer wordt normaal beïnvloed door stromingen van west naar oost. Door de opwarming van de aarde smelt het ijs op de noordpool. Daardoor verplaatst de koude lucht zich naar het zuiden. Ze komt er in conflict met de west-oost-stromingen. Wanneer koude lucht botst met warmere lucht, haalt de koude altijd de bovenhand omdat ze zwaarder is. Door het afsmelten van het ijs dringt de koude noordpoollucht helemaal door tot in onze streken. Ons weer wordt dan letterlijk gemaakt door de koude noordpoollucht.’

‘Door de opwarming van de aarde wordt het dus kouder in België. Dat is een theorie onder klimatologen waar ikzelf in ieder geval in geloof,’ zegt weerman Eddy De Mey. ‘Het is op dit moment veel te koud in ons land omdat de normale stromingen van west naar oost geen kans krijgen. Ons weer is als het ware de gevangene van een lagedrukgebied dat dichtgeknepen tussen twee hogedrukgebieden ligt.’

Klimaatimpactonderzoek

Internationaal onderzoek bevestigt dat veranderende windpatronen door het smeltende noordpoolijs de oorzaak zijn van kouder weer bij ons.

“De ijsvrije gebieden in de oceaan fungeren als een warmtebron aangezien het water warmer is dan de Arctische lucht erboven. Dit stimuleert de formatie van een hogedruksysteem nabij de Barentszzee dat koude lucht naar Europa voert”, zei professor Stefan Rahmstorf van het Potsdam Instituut voor Klimaatimpactonderzoek.

De wereld warmt op, alleen even nog niet in Europa.

Regen is inhaalbeweging

En wat dan met de regen die dezer dagen met bakken uit de hemel valt? ‘Dat is heel normaal,’ zegt De Mey. ‘De mensen voelen het zo misschien niet aan, maar we hebben dit voorjaar veel te weinig regen gehad. Het was koud en droog. De boeren snakken naar regen. Door de aanhoudende koude heeft de natuur drie weken vertraging. De regen die nu valt is een inhaalbeweging om die achterstand goed te maken.’ (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content