5 ‘winnaars’ van de klimaatverandering

Mug © Istock
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De opwarming van de aarde bedreigt het voortbestaan van een heleboel planten- en diersoorten. Maar er zijn ook winnaars: speciën die nét goed gedijen in een warmere omgeving.

Dier- en plantensoorten overal ter wereld worstelen met de gevolgen van de klimaatverandering. De opwarming van de aarde bedreigt het voorbestaan van sommige speciën. Maar vermoedelijk zijn er ook winnaars schrijven Scientas en the American Scientist op hun websites.

1. Muggen

Muggen kunnen behoorlijk irritant zijn voor de mens. Niet alleen zijn muggenbeten lastig, daarnaast kunnen de insecten dragers zijn van allerlei ziektes. Wetenschappers verwachten dat muggen prima gedijen bij hogere temperaturen. Sterker nog “bij hogere temperaturen ontwikkelen de larven zich sneller,” zegt onderzoeker Cory Morin op Scientas.nl. Al is er wel een grens. Eens de temperaturen die grens bereikt hebben, sterven de diertjes net sneller.

2. Kwallen

De klimaatverandering zorgt ervoor dat de zuurstofhoeveelheid in het zeewater afneemt, want warmer water leidt tot minder zuurstof. Deze ontwikkeling maakt het voor de meeste zeedieren moeilijker om te overleven. Maar niet voor de kwal. Vooral de Momurakwal vindt zuurstofarm en warm water ideaal om in te leven.

3. Algen

Ook voor algen is warm water een aangename habitat. Bovendien houden de algen de opwarming van het water in stand. Ze zorgen er namelijk voor dat zonlicht wordt geabsorbeerd waardoor het water verder opwarmt. “Veel ondiepe meren en plassen die gebruikt worden voor recreatie of als voorraadbekken zouden wel eens kunnen veranderen in giftige poelen als het klimaat verder opwarmt”, schrijft het wetenschapsmagazine EOS.

4. Hypothenemus hampei of ‘koffiekever’

De kever hypothenemus hampei is de vijand van elke koffieboer. Het kleine insect dringt binnen in de koffiebonen en vernietigt zo de oogst. De kever heeft een goed aanpassingsvermogen waardoor de klimaatverandering geen hindernis vormt voor hem. Dat in tegenstelling tot zijn natuurlijke vijanden, zij passen zich minder vlot aan zodat de Hypothenemus hampei vrij spel heeft.

5. Olijfboom

Een stijging van de wereldwijde temperatuur is positief voor olijfbomen in het Middellandse Zeegebied. De olijvenoogst en de opbrengst kan door warmere temperaturen aanzienlijk stijgen. De groeiende opbrengst is deels te danken aan de olijfvliegjes, insecten die olijven eten en zo de oogst aantasten. Deze vliegen kunnen namelijk minder goed tegen de warmte dan de bomen, waardoor minder olijven worden aangetast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content