Zware tyfoon op weg naar Fukushima

21/09/11 om 14:38 - Bijgewerkt om 14:38

Tyfoon Roke, die momenteel voor waterellende, dood en vernieling zorgt in grote delen van Japan, is op weg naar Fukushima. Er dreigt opnieuw radioactief water in zee te stromen.

Zware tyfoon op weg naar Fukushima

© Reuters

Tyfoon Roke die momenteel voor waterellende, dood en vernieling zorgt in grote delen van Japan is op weg naar Fukushima. Er dreigt opnieuw radioactief water in zee te stromen.

De tyfoon kwam woensdagochtend vroeg aan land in Hamamatsu met een kracht van 162 km per uur. De kracht van Roke nam daarna enkel nog toe. Via Honshu baande de storm zich een weg naar de hoofdstad Tokio. Vier mensen overleefden Roke niet. Twee personen, waaronder een negenjarige jongen, zijn vermist.

De overheid had 1 miljoen mensen met aandrang gevraagd om hun huizen te verlaten en uit het pad van de storm te blijven. In de hoofdstad bleven de scholen dicht, autowegen werden gesloten en ook bedrijven lieten hun werknemers vroeg naar huis gaan.

De wervelstorm is nu op weg naar Fukushima en dreigt er een nieuwe milieuramp te veroorzaken. Op de nucleaire site van Fukushima liggen immers nog steeds grote plassen met radioactief water. De overheid vreest nu dat de zware regenval de plassen mee naar zee zal sleuren wat de fauna en flora een nieuwe slag zou toedienen. Ook bestaat het risico dat de regen het radioactieve water diep in het grondwater doet doordringen.

Een woordvoerder van Tepco liet al verstaan dat de nodige voorzorgsmaatregelen genomen zijn om te voorkomen dat radioactief materiaal zich verder zou verspreiden.

Roke is na Tallas de tweede tyfoon in minder dan een maand tijd die Japan treft. Tallas veroorzaakte vooral vernieling in het westen van Japan. 90 mensen lieten het leven. (INM)

Lees meer over:

Onze partners