‘Zware luchtvervuiling in Azië beïnvloedt weersystemen in noordelijk halfrond’

Een vrouw draagt een gezichtsmasker tegen de smog in Beijing. © REUTERS
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De zware luchtvervuiling in China en andere Aziatische landen heeft een grote impact op weerpatronen in het noordelijk halfrond. Dat zeggen Amerikaanse en Chinese wetenschappers in een nieuwe studie.

Met behulp van computermodellen analyseerden de onderzoekers – naar eigen zeggen voor het eerst zo uitgebreid – het effect van de luchtvervuiling in Aziatische metropolen als Peking (China) en New Delhi (India) op weersystemen. Ze kwamen tot de conclusie dat kleine vervuilende stofdeeltjes over het noorden van de Stille Oceaan worden geblazen, waar ze interageren met waterdruppels in de lucht. Een rechtstreeks gevolg daarvan is dat de boven de oceaan ontwikkelende wolken groter en stormen heviger worden.

‘De effecten zijn dramatisch,’ zei Yuan Wang van het California Institute of Technology aan BBC World News. ‘De vervuiling leidt tot dikkere en grotere wolken en zwaardere neerslag.’

Noord-Amerika

Het effect blijkt het meest uitgesproken tijdens de winter. Bovendien zijn de gevolgen ook elders merkbaar: de Stille Oceaan voedt weersystemen in andere delen van de wereld.

‘Aangezien het stormspoor boven de Stille Oceaan een belangrijke schakel in de wereldwijde circulatie is, kunnen we besluiten dat de pollutie in Azië ook weersystemen elders in de wereld beïnvloedt, vooral dan tijdens de winter en in Noord-Amerika,’ aldus Wang.

De studie werd gepubliceerd in Proceedings of National Academy of Sciences.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content