Zwaarste storm van het jaar komt eraan

07/11/13 om 11:57 - Bijgewerkt om 12:00

De Filipijnen maken zich op voor de zwaarste storm van het jaar op onze planeet met windsnelheden die kunnen oplopen tot 278 km/u.

Zwaarste storm van het jaar komt eraan

Tyfoon Haiyan © Reuters

De Filipijnen bereiden zich voor op supertyfoon Haiyan. Met mogelijk windsnelheden die kunnen oplopen tot 278 km/u heeft de tropische storm een score van categorie vijf.

De vermoedelijk zwaarste storm van het jaar wordt vrijdag aan land verwacht op de Filipijnse eilanden Samar en Leyte in het oosten van de centraal gelegen eilandengroep Visayas en zal een regio treffen die in oktober ook al zwaar beschadigd werd door een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.

Huizen vastbinden aan palen

Zowat 5.000 mensen op het eiland Bohol wonen nog steeds in tenten nadat ze hun huis verloren bij de aardbeving die aan meer dan 200 mensen het leven kostte.

De bevolking van de kustgebieden werd gevraagd om veiligere oorden op te zoeken. In de hoop hun woning te kunnen redden, bonden sommige bewoners hun huis vast met touwen aan palen. Daarnaast werden scholen en bedrijven gesloten en energie- en communicatielijnen afgesloten. Ferrydiensten zijn opgeschort en visboten mogen niet uitvaren.

In september veroorzaakte tyfoon Usagi, ook een storm van categorie vijf, met rukwinden van 205 km/u al heel wat ravage op het Filipijnse eiland Batanes en in het zuiden van China.

20 tyfoons per jaar

Elk jaar worden de Filipijnen getroffen door zo'n 20 tyfoons. In 2011 doodde tyfoon Washi 1.200 mensen. Meer dan 10.000 huizen werden verwoest en 300.000 mensen moesten op de vlucht. Vorig jaar was tyfoon Botha de grote boosdoener met minstens 1.000 doden. (TE)

Lees meer over:

Onze partners