Zuid-Afrika: Stropers maken massaal jacht op neushoorn

30/04/12 om 18:22 - Bijgewerkt om 18:22

In Zuid-Afrika blijven stropers de neushoorn massaal uitmoorden. De eerste vier maanden van 2012 telde de overheid al 199 dode dieren. De meeste werden in het Krügerpark omgebracht.

Zuid-Afrika: Stropers maken massaal jacht op neushoorn

© Reuters

Zuid-Afrika stuurt dit jaar ondanks grootschalige tegenmaatregelen af op een negatief record in het stropen van neushoorns. In de eerste vier maanden van het jaar werden al 199 neushoorns illegaal gedood, aldus de minister van Milieu. Nochtans treedt het leger erg hard op tegen wildstropers. De meeste dieren werden in het nationale Krügerpark omgebracht.

Het aantal illegaal gedode rhinocerossen aan de Kaap is de afgelopen jaren zienderogen gestegen. In 2011 werden 448 dieren neergelegd, in 2010 waren het er nog 333. De politie arresteerde volgens het ministerie dit jaar 122 mensen op verdenking van het stropen van neushoorns. In Zuid-Afrika leeft circa 90 procent van de hele neushoornpopulatie van Afrika.

Afrodisiacum

De stroperij is volgens dierenbeschermingsorganisaties vooral wegens de stijgende vraag vanuit Azië toegenomen. Neushoornpreparaten worden daar vooral in de natuurgeneeskunde verwerkt. Ze gelden bovendien als een afrodisiacum. Voor een kilo neushoorn wordt tot 50.000 euro betaald. (Belga/INM)

Onze partners