Zoo van Antwerpen verwelkomt nieuwe baby-okapi

20/09/12 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

Nkosi is de 48ste okapi die in de zoo van Antwerpen wordt geboren. Voor mama Sofie is het haar zesde jong.

Zoo van Antwerpen verwelkomt nieuwe baby-okapi

© Belga

In de zoo van Antwerpen is op 15 september een okapi geboren. Okapi Sofie bracht haar zesde jong ter wereld, dat 14 kilo weegt en een schofthoogte van 71 centimeter heeft. Ter vergelijking: Mchawi, het jong dat in juli vorig jaar geboren werd, woog 26 kg bij een schofthoogte van 82 cm.

Nkosi: Heer of God

Het nieuwe jong kreeg de naam Nkosi, wat Heer of God betekent in het Xhosa, een taal die voornamelijk gesproken wordt in Zuid-Afrika. Hij is de 48ste okapi die in de Antwerpse zoo geboren wordt. Met Nkosi telt de dierentuin vandaag zeven okapi's.

Het jonge dier blijft nog even binnen, want het is net iets te koud buiten voor een baby-okapi. Maar op een beeldscherm aan de houten poort kunnen bezoekers een kijkje nemen in de binnenstal.

KweekprogrammaDe zoo van Antwerpen coördineert het Europese kweekprogramma voor okapi's. Volgens de zoo leven er naar schatting nog maar 35.000 okapi's in de regenwouden van de Democratische Republiek Congo.

De dierentuin meldt op zijn internetsite dat rebellen onlangs het hoofdkwartier hebben aangevallen van het okapi-reservaat in Epulu, een project in het Congolese regenwoud dat al jaren door de zoo wordt gesteund.

Bij de aanval zijn naar verluidt zes doden gevallen. Op één dier na werden alle okapi's uit het kweekprogramma afgeslacht. Het enige dier dat de aanval overleefde, is zwaargewond. De infrastructuur is bijna volledig vernield. (Belga/INM)

Onze partners