Zoo doodt gezonde giraf om inteelt te voorkomen

09/02/14 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

In de dierentuin van Kopenhagen is ondanks vele protestacties een jonge, gezonde giraf gedood. De zoo laat weten dat het dier niet langer kon blijven, wegens het risico op inteelt.

Zoo doodt gezonde giraf om inteelt te voorkomen

© Reuters

Marius, een gezonde giraf, is in de Deense zoo met een slachtpistool gedood. De zoo nam die beslissing omdat er geen andere dierentuin werd gevonden waar het dier kan verblijven. In de Kopenhagen kon de giraf niet langer blijven, wegens het gevaar op inteelt . Dat schrijft de Britse omroep BBC.

Het nieuws dat een perfect gezonde giraf zou worden gedood, bracht heel wat reactie teweeg in Denemarken. Een onlinepetitie om het dier levend te houden werd in een mum van tijd ondertekend door duizenden mensen.

Dierenrechtenorganisaties noemen de praktijk barbaars en beschuldigen de zoo van "onethisch gedrag."

Voedsel voor roofdieren

Na een autopsie, zal het kadaver versneden worden om aan de roofdieren te voeden.

De wetenschappelijke directeur van de zoo Bengt Holst, verdedigt de beslissing. Hij zegt dat er geen andere optie was. "In het Europese netwerk van dierentuinen en aquaria (EAZA) geldt het beleid om bloedverwantschap tussen giraffen te vermijden. Omwille van genetische redenen kon geen andere zoo in het EAZA-netwerk, dat 300 dierentuinen telt, gevonden worden."

Een castratie van het dier werd niet overwogen omdat het te gruwelijk is en "ongewenste" bijwerkingen zou hebben. De giraf terug in de natuur introduceren, was eveneens geen optie. Zo'n proces heeft weinig kans op succes en is niet gewenst door de Afrikaanse landen. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners