Zo zou de wereld eruit zien als de mens nooit had bestaan

© EPA

Onderzoekers hebben een wereldkaart opgesteld van de verspreiding van grote zoogdieren als de moderne mens nooit had bestaan.

In een wereld zonder mensen zou het grootste deel van Noord-Europa nu bevolkt zijn door wolven, elanden en beren, maar ook door grote dieren als olifanten en neushoorns, zeggen onderzoekers. In een studie in het vakblad Diversity and Distributions berekenden wetenschappers de natuurlijke diversiteitspatronen van zoogdieren in afwezigheid van een menselijke impact. Ze baseerden zich op schattingen van de natuurlijke verspreiding van elke soort afhankelijk van zijn ecologie, biogeografie en de huidige natuurlijke omgeving.

‘Noord-Europa is verre van de enige plek waar de mens de diversiteit van zoogdieren gereduceerd heeft. Het is een wereldwijd fenomeen’, zegt Jens-Christian Svenning van het departement voor Biowetenschappen van de Aarhus universiteit in Denemarken.

De huidige wereldkaart van de zoogdierendiversiteit toont dat Afrika zowat de enige plaats is met een aanzienlijke diversiteit van grote zoogdieren.

Zo zou de wereld eruit zien als de mens nooit had bestaan

Maar op de nieuwe kaart die de onderzoekers hebben opgesteld, is een veel grotere verspreiding van grote zoogdieren te zien over het grootste deel van de wereld, vooral in Noord- en Zuid-Amerika.

Zo zou de wereld eruit zien als de mens nooit had bestaan

De reden waarom er in Afrika nog zo’n grote diversiteit aan zoogdieren is, is niet te danken aan een optimaal klimaat en omgeving, maar omdat het de enige plaats is waar ze nog niet zijn uitgeroeid door de mens, zeggen de wetenschappers.

Ook het feit dat er heel wat dieren in bergachtige gebieden leven, is gedeeltelijk te wijten aan de jacht en de vernietiging van hun habitat, eerder dan dat het om een puur natuurlijk patroon zou gaan. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content