Zeldzame vliegensoort met opvallende rondingen genoemd naar Beyoncé

13/01/12 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:41

Een Australische wetenschapper heeft een zeldzame nog naamloze paardenvliegsoort naar Beyoncé genoemd.

Zeldzame vliegensoort met opvallende rondingen genoemd naar Beyoncé

© AFP

De Australische wetenschapper Bryan Lessard heeft een zeldzame nog naamloze paardenvliegsoort naar Beyoncé genoemd.

Dat deed hij omdat het achterwerk van het insect hem aan de rondingen van de Amerikaanse zangeres doen denken. "Het was zo opvallend, ik kan het achterwerk (van de paardenvlieg, nvdr) zonder microscoop zien", zegt Lessard. "Op het onderlichaam groeien dichte, gouden haren die mij aan Beyoncé in haar goudkleurige kostuum doen denken".

Het eerste exemplaar van de scaptia (plinthina) beyonceae werd in 1981, het geboortejaar van de zangeres, in de Australische deelstaat Queensland ontdekt, maar had tot dusver nog geen naam gekregen. In verzamelingen zijn nu drie exemplaren bekend.

Diva van de paardenvliegen

Lessard weet niet meer of hij op de naam kwam, terwijl hij naar muziek van Beyoncé luisterde. In ieder geval heeft zij hem geïnspireerd. Volgens Lessard is het naar haar genoemde bloeddorstige insect de diva onder deze insectensoort, ons ook bekend als daas (dazerik) of steekvlieg.

Beyoncé voegt zich bij het selecte kransje tweevoeters die voortleven in een dierennaam, zoals Michael Jackson (een fossiele kreeft), Sting (een kikker) en Frank Zappa (een spin). (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners