Zeldzame steppekiekendief meermaals gespot in België

De zeldzame roofvogel is sinds begin september op verschillende plaatsen in België gezien.

In België zijn de afgelopen twee weken vijftien verschillende steppekiekendieven gezien. Van de zeldzame slanke roofvogel werden tussen 1800 en 2009 maar 34 waarnemingen door het Belgisch Avifaunistisch Homologatiecomité (BAHC) erkend.

In Zweden en Nederland waren er in augustus meldingen van uitzonderlijk hoge aantallen steppekiekendieven. Sinds 2 september zijn er in ons land vijftien verschillende opgemerkt, verspreid over West-Vlaanderen (1), Oost-Vlaanderen (2), Antwerpen (2), Vlaams-Brabant (1), Waals-Brabant (2), Luik (2), Namen (3) en Luxemburg (2).

“Er is niet meteen een verklaring voor de instroom”, aldus Dominique Verbelen van Natuurpunt. “Soms doen weersomstandigheden vogels afwijken van hun normale trekroute, maar dat lijkt nu niet het geval.”

Steppekiekendieven broeden vooral op de steppes van Rusland, Kazachstan en het noordwesten van China. In het najaar trekken ze naar overwinteringsgebieden in Afrika en het Indische Subcontinent. De wereldpopulatie steppekiekendief wordt geschat op 9.000 tot 15.000.

Vooral in Europa ging ze de afgelopen veertig jaar met minstens 30 procent achteruit. “Dat komt omdat in broedgebieden steppegraslanden omgezet worden in akkers en vochtige weilanden intensief begraasd worden. In overwinteringsgebieden zijn pesticiden vermoedelijk de boosdoener.”

Kuikens en wilde vogels als voedingsbron

In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, stelen kiekendieven geen kippen. De roofvogel is vooral belust op kuikens van wilde vogels. In Europa komen de bruine, blauwe, grauwe en steppekiekendief voor. Van de bruine kiekendief broeden in Vlaanderen circa zeventig paren, de blauwe kiekendief is zeldzamer. De grauwe kiekendief wordt

vooral tijdens de voorjaarstrek gezien. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content