Zeldzame siamese walvistweeling ontdekt

08/01/14 om 17:06 - Bijgewerkt om 17:29

Voor de kust van Mexico is een dode siamese walvistweeling gevonden. Volgens wetenschappers is het mogelijk de eerste keer ooit dat een dergelijke ontdekking wordt gedaan.

Zeldzame siamese walvistweeling ontdekt

© AFP

De grijze walvis, die bijna een halve ton weegt en 2 meter lang is, spoelde aan in de Mexicaanse lagune Ojo de Liebre bij het schiereiland Baja California, een belangrijke broedplaats voor de diersoort. Het dier heeft twee koppen en twee staartvinnen en was vergroeid aan de middel.

Volgens experts was het haast onmogelijk voor de tweeling om te overleven. Aangezien ze slechts half zo groot waren als een gemiddelde grijze walvis, nemen de wetenschappers aan dat ze te vroeg geboren of doodgeboren zijn, mogelijk met de dood van de moeder tot gevolg.

Uiterst zeldzaam

Volgens marinebioloog Benito Bermudez is de vondst 'uiterst zeldzaam' en naar zijn weten 'zonder voorgaande'. Hoewel siamese tweelingen wel voorkomen bij andere walvissoorten, zouden er nog geen ontdekkingen van het fenomeen zijn geweest bij grijze walvissen. Het karkas van het dier is meegenomen voor verder onderzoek.

Elk jaar migreren honderden grijze walvissen van de Beringzee naar de warmere wateren van de Mexicaanse westkust. De meeste krijgen kalfjes tijdens de laatste week van december en de eerste twee weken van januari en zogen gedurende een aantal weken. Daarna keren ze terug naar het noorden. (TE)

Lees meer over:

Onze partners