Zeldzame giervalk gespot in België

24/10/11 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

In Watervliet is het voorbije weekend een zeldzame jonge giervalk gezien, de tweede keer ooit in ons land.

Zeldzame giervalk gespot in België

© Jakob Sigurdsson

In Watervliet (Sint-Laureins) is zondag een zeldzame jonge giervalk gezien, de tweede keer ooit in ons land. De laatste waarneming dateert van 15 april 1900 en het neergeschoten dier werd tot minstens 1947 bewaard in het kasteel van Beervelde. De roofvogel werd zondag omstreeks 10.20 uur opgemerkt aan een trektelpost in Muizenhol, in het tweelandenbuurtschap "Maagd van Gent", verspreid over IJzendijke (Nederland) en Watervliet (Sint-Laureins).

Met een maximale vleugelspanwijdte van anderhalve meter en met ruim twee kilo is de giervalk wereldwijd de grootste valkensoort. Giervalken leven doorgaans in het Hoge Noorden en broeden ruim boven de Noordpoolcirkel in onder meer in Groenland, IJsland, Siberië, Rusland en Alaska. "Op de Arctische toendra jagen ze vooral op sneeuwhoenders, lemmingen, marmotten en hazen", aldus Dominique Verbelen van Natuurpunt.

Statussymbool

"Al in de Middeleeuwen genoten giervalken hoog aanzien in adellijke kringen. Net omdat het zeer moeilijk was om er eentje te pakken te krijgen, werd de soort een uitgelezen statussymbool voor kiezers, koningen, sultans en sjeiks."

Giervalken worden in gevangenschap vaak opzettelijk gekruist met andere valkensoorten. De hybrides kunnen verrassend sterk lijken op raszuivere valken. "Daarom werden dan ook foto's van de giervalk uit Sint-Laureins voorgelegd aan Dick Forsman, een wereldautoriteit op vlak van roofvogels." Op 14 oktober werd ook al een giervalk in Katwijk aan Zee (Nederland) gezien. (Belga/INM)

Onze partners