Zeeslakkensoort met wegwerppenis ontdekt

13/02/13 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

Japanse onderzoekers hebben vastgesteld dat sommige zeeslakken na de copulatie hun geslachtsorgaan afstoten en binnen de 24 uur een nieuwe, bruikbare penis kunnen groeien, zo meldt BBC World.

Zeeslakkensoort met wegwerppenis ontdekt

Een zeeslakkensoort die zijn penis kan afstoten en opnieuw laten aangroeien heeft wetenschappers met verstomming geslagen. Nochtans zijn zeeslakken niet meteen de meest normale seksuele partners.

"Synchroon hermafrodiet"

Zeeslakken worden ook wel eens "synchroon hermafrodiet" genoemd, omdat ze zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben die beiden op hetzelfde moment gebruikt kunnen worden. Hun paringsritueel is dan ook op zijn minst gezegd "bijzonder". Beide dieren injecteren tegelijkertijd zaadcellen in elkaar waardoor er als het ware een cirkel van sperma ontstaat. Zo'n copulatie duurt een kleine minuut.

Japanse wetenschappers van de universiteit van Osaka hebben nu ontdekt dat die simultane bevruchting niet het vreemdste is aan het seksgedrag van deze ongewervelden.

"Sexual healing" De zeeslakkensoort Chromodoris Reticulata, die leeft in de Stille Oceaan, stoot immers zijn eigen penis af na de daad, om een dag later weer een perfect functionerende penis aangegroeid te hebben. Het onderzoeksteam heeft vastgesteld dat de zeeslakken een heel eind penis opgerold in hun lichaam hebben zitten. Wanneer hun externe penis afgestoten wordt, groeien ze snel een nieuw geslachtsorgaan.

Het is de wetenschappers echter niet duidelijk of die interne penisvoorraad ook uitgeput kan geraken en wat er dan gebeurt met het paringsgedrag van de zeeslak.

Los van de voor de hand liggende voordelen van deze "sexual healing" is de wegwerppenis vooral handig om zich van zijn dominantie te vergewissen. De eerste penis wordt immers vooral gebruikt om het resterende zaad van een rivaliserende zeeslak uit de vagina te verwijderen, waarna de tweede penis gebruikt wordt om de partner te injecteren met het eigen zaad om zo de voortzetting van de eigen genen te verzekeren. (KS)

Onze partners