Zeekoe verdronken in Parijse zoo

20/08/14 om 13:25 - Bijgewerkt om 13:25

De 3-jarige lamantijn Barry is in de zoo van Parijs verdronken nadat hij vast was geraakt in een schacht in zijn bassin.

Zeekoe verdronken in Parijse zoo

Het lamantijnenbassin in de Zoo van Parijs. © AFP

De jonge zeekoe met de naam Barry was nog maar een maand geleden aangekomen in het gerenoveerde dierenpark in Vincennes als onderdeel van een kweekprogramma. Het dier raakte op 11 augustus vast in een onderwaterschacht tussen twee delen van het bassin en stierf. De 300 kilo wegende kolos was samen met zijn maatje, de 600 kilo wegende Tinus, een sterattractie in de 80 jaar oude zoo, die sinds april weer geopend is na een renovatie van vijf jaar. Barry werd in gevangenschap geboren in de Deense Odense Zoo en was sinds 4 juli in Vincennes.

De zoo heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van het dier en zal ook nagaan of er aanpassingen aan het dierenverblijf nodig zijn. Op de dag van het ongeluk was het tropisch bad waar de lamantijnen verblijven gesloten voor het het publiek.

Volgens wetenschappelijk directeur, Alexis Lécu, was het lamantijnenbad goedgekeurd door een instantie die de kweekprogramma's en uitwisselingen in Euroepse dierentuinen overziet. In februari, net voor de dierentuin heropende, werd het bad nog geïnspecteerd.

De zachtaardige lamantijnen, die al meer dan 50 miljoen jaar bestaan, zijn met uitsreven bedreigd. Er zijn er nog maar enkele duizenden in de hele wereld. De grazende zoogdieren leven in ondiep water of net onder het wateroppervlak en moeten elke tien minuten naar boven komen om te ademen.

Een gezonde volwassen zeekoe kan tot drie meter lang worden en tot 600 kilo wegen. De dieren, die tot 60 jaar oud kunnen worden, brengen hun meeste tijd al etend en al slapend door.

Lees meer over:

Onze partners