Zeehonden staan het herstel van kabeljauwpopulaties niet in de weg

© Reuters

De Baltische Zee heeft als gevolg van overbevissing en milieuvervuiling een opsplitsing gekend van de zeehond en de kabeljauw.

De Baltische Zee heeft als gevolg van overbevissing en milieuvervuiling een opsplitsing gekend van een duo dat tot een halve eeuw geleden intrinsiek met elkaar verbonden was: de zeehond en de kabeljauw. De vis was een gegeerde prooi van het zoogdier. Maar beide populaties kregen klappen, waardoor de zeehond nu bijna uitsluitend in het noordelijke deel van de zee leeft, en de kabeljauw in het zuidelijke. Er worden wel inspanningen geleverd om de aantallen van beide soorten weer op te krikken. Waarbij de vraag zich opdringt of een stijging van de zeehondpopulatie een eventuele opmars van de kabeljauw niet in de weg zou staan.

Volgens wetenschappers in het online vakblad Public Library of Science ONE zal dat niet het geval zijn, omdat de kabeljauw veel sterker door menselijke activiteiten beïnvloed wordt dan door de zeehond. Hij is niet alleen gevoelig aan overbevissing, maar ook aan veranderingen in het zeewater, zoals een lager zuurstof- en zoutgehalte.

Sinds een jaar of vijf toont de kabeljauwpopulatie lichte tekenen van herstel, als gevolg van sterke beperkingen in de visserij. Simulaties van de evolutie van beide soorten onder veranderende condities tonen aan dat in alle onderzochte omstandigheden de ‘chemische’ omgevingsfactoren sterker doorwegen in een herstel van de kabeljauwpopulatie dan ‘biologische’ factoren, zoals de eventuele opmars van de zeehond. Want uiteraard zullen zeehonden profiteren van meer kabeljauw als de visstocks zich herstellen. Zij vissen echter op wat wij een duurzame manier zouden noemen. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content