Zeehonden in Waddenzee hebben last van longworm

05/09/11 om 13:48 - Bijgewerkt om 13:48

Er komen steeds meer zeehonden bij in de Waddenzee. Minder positief is dat veel dieren het slachtoffer worden van de longwormparasiet.

Zeehonden in Waddenzee hebben last van longworm

© Reuters

De zeehondenpopulatie in de Waddenzee groeit. De Zeehondencrèche in het Groningse Pieterburen telde in augustus 6.900 dieren, waarvan 5.400 gewone zeehonden en 1.500 grijze. De zeehond in de Waddenzee doet het qua aantal dus goed, aldus de crèche maandag, maar de conditie van de dieren baart wel zorgen. Wetenschappers van Pieterburen vinden steeds vaker longwormen in zieke zeehonden. "Afgelopen winter was bij gestrande dieren de diagnose longworm al ongewoon hoog. Deze zomer werd de parasiet opnieuw vaak aangetroffen in de longen van de nieuwe zeehondengeneratie."

Waddenslik

"We moeten niet te vroeg juichen over de groei van de populatie", zegt Lenie 't Hart van de Zeehondencrèche. "Ik kijk naar de conditie van de dieren en die is zorgelijk." Volgens de crèche is het water van de grote Europese rivieren door allerlei milieumaatregelen beter dan voorheen. "Het waddenslik heeft echter nog tientallen jaren nodig om zich te herstellen." (Belga/INM)

Onze partners