Zeehond met oranje kop verhoogt Oranjekoorts

03/07/14 om 17:30 - Bijgewerkt om 17:30

Toeval of niet, in natuurgebied de Dollard in Noordoost-Groningen is een zeehond met een oranje kop opgedoken. Medewerkers van Zeehondencrêche in Pieterburen hebben het jong toepasselijk 'Robben' genoemd.

"Nee, het is geen publiciteitsstunt", zegt directeur Niek Kuizenga van de Zeehondencrêche . Dat het dier met haar rossige kop juist domicilie kiest in Nederland nu het Nederlands eftal succes na succes boekt in Brazilië is een kwestie van toeval.

Alhoewel, relativeert Kuizenga, toeval bestaat niet. Zeehonden met afwijkende kleuren komen wel vaker voor, maar het blijft een zeldzaam verschijnsel. "Vergelijk het met de mens, die albino's kent", zegt Kuizenga.

Aan de Engelse oostkust komen vaker rossige zeehonden voor. Oxidatie van ijzerdeeltjes in modder zou daarvan de oorzaak zijn. Onderzoekers van de Zeehondencrêche observeren al langere tijd moederzeehonden en hun jongen in de Dollard. Om de leefomgeving van de dieren niet te verstoren is een kijkwand geplaatst van waarachter het publiek de oranje zeehond en haar jong kan bekijken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners