Zee in New York kan halve meter hoger staan in 2050

Als de huidige versnelling van de zeespiegel aan de Amerikaanse oostkust aanhoudt, dan staat het water in New York tegen 2050 een halve meter hoger.

In het noordelijke deel van de Amerikaanse oostkust, waar belangrijke steden als New York en Boston liggen, begon de stijging van de zeespiegel vanaf 1987 te versnellen. John Boon van het Instituut voor Mariene Wetenschappen van Virginia zag dat de stijging van de zeespiegel daar met 0,3 millimeter per jaar toenam. “Dat is reden tot bezorgdheid voor dat deel van de Amerikaanse oostkust”, zegt hij.

Het is lang niet zeker of de versnelling aanhoudt, maar als dat wel zo is, dan komt de zee tegen 2050 een halve meter hoger in New York, en zelfs 68 centimeter in Boston, zegt Boon in het Journal of Coastal Research.

Boon bestudeerde de gegevens van 23 meetstations langs de hele oostkust van de Verenigde Staten en Canada. In het zuidelijke deel is geen significante versnelling te zien, zegt hij.

Bevestiging van eerder onderzoek

De nieuwe studie bevestigt een onderzoek dat in juni in Nature Climate Change verscheen. De Amerikaanse geologische dienst USGS zag, op basis van metingen van 1950 tot 2009, dat de zeespiegel aan de Amerikaanse oostkust tot vier keer sneller stijgt dan in de rest van de wereld. In de streek tussen Kaap Hatteras in North Carolina en Boston, waar ook New York ligt, steeg de zeespiegel sinds 1990 met 3,7 millimeter per jaar, terwijl het mondiale gemiddelde in die periode 0,6 tot 1 millimeter per jaar bedroeg.

De zeespiegel stijgt wereldwijd als gevolg van de klimaatwijziging. Enerzijds zet het opwarmende water uit, anderzijds smelten de ijskappen.

In sommige delen van de wereld stijgt de zeespiegel trager dan gemiddeld, in andere, zoals aan de Amerikaanse oostkust, sneller dan gemiddeld.

Vertraging van Golfstroom

Mogelijk heeft de versnelling aan de Amerikaanse oostkust te maken met een vertraging van de Golfstroom, zeggen zowel Boon als de USGS-wetenschappers. De Golfstroom voert warm water van de VS naar Europa. Een vertraging kan een soort opstopping van water doen ontstaan, zegt Boon.

De vertraging van de Golfstroom is een gevolg van het smelten van de ijskappen, dat het zoutgehalte in de oceaan doet dalen.
Boon beschikte over maandelijkse meetgegevens die in twaalf stations, onder meer in New York en Boston, 75 jaar of meer in de tijd teruggaan. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content