WWF: ‘Illegale handel in wilde dieren en planten is geen ver-van-mijn-bedshow’

© Jürgen Freund, WWF

Drie Chinezen in wiens bagage 2.063 gedroogde zeepaardjes waren aangetroffen zijn veroordeeld tot celstraffen van 15 maanden, Het WWF is blij met voorbeeldvonnis.

Het World Wildlife Fund (WWF) toont zich verheugd over het vonnis dat de Brusselse correctionele rechtbank donderdag heeft uitgesproken tegen drie Chinezen in wiens bagage 2.063 gedroogde zeepaardjes waren aangetroffen. De drie werden donderdag veroordeeld tot celstraffen van 15 maanden, waarvan de helft met uitstel. “Met de veroordeling bewijst de rechtbank dat ze deze criminele feiten serieus neemt”, klinkt het, al is er volgens het WWF nog veel werk aan de winkel op vlak van handhaving om het wereldwijde probleem met succes aan te pakken in België.

De drie Chinezen, 30, 48 en 52 jaar oud, werden op 20 april opgepakt toen ze vanuit Sierra Leone onderweg waren naar Peking en een tussenlanding maakten in Zaventem. In hun bagage trof de douane 2.063 gedroogde zeepaardjes aan. “De arrestatie toont aan dat de illegale handel in wilde dieren en planten in België geen ver-van-mijn-bed-show is”, zegt Koen Stuyck van WWF. “Met de effectieve veroordeling bewijst de rechtbank dat ze deze criminele feiten serieus neemt, conform de wetgeving. Er is echter nog veel werk aan de winkel op vlak van handhaving om het wereldwijde probleem met succes aan te pakken in België. Ons land is immers zowel een belangrijk transitknooppunt als een eindbestemming is. We roepen de overheid en andere betrokken instanties dan ook op om meer prioriteit te geven aan dit thema.”

Na drugs-, namaak- en mensenhandel is de internationale handel in wilde dieren de vierde grootste criminele activiteit.

WWF

De internationale handel in wilde dieren en planten is volgens WWF een lucratieve industrie, die geschat wordt op meerdere miljarden euro per jaar: “Na drugs-, namaak- en mensenhandel is het de vierde grootste criminele activiteit. Door gebrek aan handhaving van de regelgeving bedreigt die handel in toenemende mate de biodiversiteit. Georganiseerde criminele netwerken hebben deze groeiende markt geprofessionaliseerd door de hoge winstmarges en het relatief lage risico. De vaak hieraan verbonden corruptie en geweld werken door op alle niveaus in de handelsketen. Het is dus in het belang van overheden om dit probleem streng aan te pakken.”

Topje van de ijsberg

“De illegale handel is niet enkel een probleem dat in de landen van herkomst en bestemming aangepakt moet worden”, gaat Koen Stuyck verder. “Ook dichter bij huis zijn maatregelen nodig. Wekelijks worden er in België ivoor, souvenirs van krokodillenleer en gedroogde zeepaardjes in beslag genomen in transitbagage van Afrika naar China. Daarnaast zijn er ook inbeslagnames van planten en traditionele Chinese medicijnen met tijgeringrediënten. Alleen al in de maand mei heeft de douane in totaal 90 kg zeepaardjes (meer dan 10.000 stuks) in beslag genomen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg, want de inbeslagnames zouden minder dan 10% bedragen van wat in totaal illegaal verhandeld wordt.”

WWF roept de overheid en andere betrokken instanties dan ook op om meer prioriteit te geven aan dit thema. “Dat kan door de illegale handel formeel als prioriteit te erkennen op federaal niveau binnen de centrale politiedienst voor bestrijding van georganiseerde criminaliteit, meer middelen en mankracht vrij te maken voor centrale, geïntegreerde coördinatie en controle op belangrijke lucht- en scheepshavens, genoeg training te voorzien voor de controleagentschappen en de gerechtelijke diensten om up to date te blijven, de daders streng te veroordelen en open te communiceren om een grotere bewustwording te creëren.”

Ook andere Europese landen worden in toenemende mate geconfronteerd met de illegale handel in wilde dieren en planten op hun grondgebied, zodat een geïntegreerde aanpak op grotere schaal noodzakelijk wordt, aldus nog het WWF: “Op niveau van de Europese Raad en de Europese Commissie is van de strijd tegen stroperij en handel in bedreigde diersoorten een prioriteit gemaakt. België kan hier niet achterop blijven.

Partner Content