Wisent geboren in Bellewaerde Park

10/10/12 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

De geboorte is belangrijk in de conservatie van de Europese bizon.

Wisent geboren in Bellewaerde Park

Bellewaerde Park heeft er een Europese bizon of wisent bij. Er zitten pas sinds dit voorjaar vier wisenten in Bellewaerde en nu is daar dus al eentje bij gekomen. De geboorte is belangrijk in de conservatie van de Europese bizon.

De geboorte verliep vlot en de jonge bizon en mama Esperança stellen het goed. Van zodra het jonge kalfje ter wereld was gekomen waren de oogjes open en bewoog het kopje vrijwel meteen. Mama Esperança likte haar jong schoon en ook de 3 andere bizons toonden veel belangstelling voor het kleintje. Na een twintigtal minuten ondernam de pasgeborene enkele pogingen om recht te staan tot groot jolijt van een honderdtal bezoekers die alles hadden gevolgd.

Bedreigde diersoort

De Europese bizon of wisent is een sterk bedreigde diersoort, die in het wild was uitgestorven na de tweede wereldoorlog. Door herintroducties van wisenten uit dierentuinen is er nu terug een beperkte populatie in de natuur.

Maar ook in dierentuinen blijft dit een zeldzame soort. In EAZA (European Association for Zoos and Aquaria) dierentuinen zijn er op dit ogenblik slechts 328 wisenten (op 60 verschillende lokaties). Daarom is de geboorte van dit dier heel belangrijk voor de conservatie van de Europese bizon.

Ook in de toekomst wil Bellewaerde Park een rol blijven spelen binnen dit internationaal kweekprogramma.

De geboorte kon van A tot Z gefilmd worden en dat leverde unieke beelden op. Meestal worden deze dieren 's nachts geboren of zonderen moeders zich af in een hoekje maar nu kon iedereen het van dichtbij volgen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners