Winter keert volgende week terug

06/03/13 om 17:31 - Bijgewerkt om 17:31

We genieten momenteel van zomerse temperaturen tot 20 graden, maar dat blijft niet duren: na het weekend duiken we terug de winter in. Dat zegt weerman Eddy De Mey.

Winter keert volgende week terug

© Belga

We genieten momenteel van zomerse temperaturen tot 20 graden, maar dat blijft niet duren: na het weekend duiken we zelfs opnieuw de winter in. Dat zegt weerman Eddy De Mey.

Dinsdag was de warmste 5 maart in meer dan honderd jaar. In Ukkel werd 17,9 graden gemeten, de warmste plaats van het land was Diest met 19,4 graden. Vandaag haalde het kwik in Ukkel 18 graden, in Kleine Brogel 19,2 graden en in Oostende 15 graden. Ter vergelijking: de normale temperatuur voor deze tijd van het jaar bedraagt ongeveer 9 graden.

'Het is tien graden warmer dan normaal, we leven dus royaal boven onze stand,' zegt weerman Eddy De Mey. 'Dat komt doordat de wind uit zuid-, zuid-oostelijke richting waait, lucht die wordt aangevoerd uit het Middellandse Zeegebied.'

Vrieskou

Wie echter dacht dat de winter definitief plaats heeft geruimd voor de lente, komt bedrogen uit. De Mey: 'Donderdag krijgen we al minder zon en wordt het nog 13 graden, zaterdag wordt het grijs bij 11 graden en vanaf zondag draait de wind en krijgen we terug aanvoer van koude lucht. Maandag haalt het kwik overdag nog 5 graden en dinsdag amper 3 graden.'

Berg uw winterkleren dus nog niet op. 's Nachts zal het zelfs opnieuw stevig vriezen, waarschuwt De Mey. 'In de nacht van maandag op dinsdag verwacht ik minimum -4 en van dinsdag op woensdag -5. In de Ardennen wordt dat zelfs -10'. Dat is overigens perfect normaal, geeft De Mey nog mee. 'Het kan vriezen tot mei'.

Onze partners