'Wie spullen uit China of India koopt, is mee verantwoordelijk voor klimaatverandering'

26/02/14 om 00:10 - Bijgewerkt om 12:26

De Belgische top-klimaatonderhandelaar Jos Delbeke wijst de consument op zijn verantwoordelijkheid: 'We kopen producten uit verre landen zonder de gevolgen van het transport op het milieu in te calculeren.

'Wie spullen uit China of India koopt, is mee verantwoordelijk voor klimaatverandering'

© ImageGlobe

"Als wij in de supermarkt producten kopen uit India of China, dan zijn we mee verantwoordelijk voor de hoge emissies die het transport met zich meebrengt." Dat is één van de stellingen die Jos Delbeke, Europees toponderhandelaar op de VN-Klimaatconferenties, benadrukte tijdens zijn lezing aan de UHasselt.

Jos Delbeke is niet de eerste de beste in dit domein. Als directeur-generaal Klimaatactie binnen de Europese Commissie, toponderhandelaar voor de EU op VN-klimaatconferenties en de architect van de Europese handel in emissierechten, was hij door de Universiteit Hasselt uitgenodigd voor een gastcollege.

'Mooie successen geboekt'

Delbeke verdedigde er in de eerste plaats het nieuwe Europese Klimaatplan. "Wat de beperking van de broeikasgassen betreft, zitten we op schema", zei hij. "De statistieken tonen aan dat we de afgelopen jaren mooie successen hebben geboekt. Ook in tijden van economische groei is bewezen dat het kan. We hebben een 'track record' dat aan China, de VS en andere staten getoond kan worden."

Delbeke gaf ook enige toelichting bij de recente beslissing van Europa om een groot aantal emissiecertificaten in te kopen en te vernietigen. "Op die manier zien we de prijs ervan omhoog gaan, en zullen meer bedrijven maatregelen nemen om hun uitstoot te reduceren."

Twee keer nadenken

De klimaatexpert ziet de toekomst redelijk positief in. "De landbouwsector bijvoorbeeld, doet het in tegenstelling tot de transportsector erg goed. Maar aan het transport zijn we allemaal mee schuldig. We kopen producten uit verre landen zonder de gevolgen van het transport op het milieu in te calculeren. Dat is misschien toch goed om volgende keer over na te denken." (Belga/TV)

Op 5 maart organiseert MO*magazine een lezing over kiezen voor het klimaat. Qi Ye en Jos Delbeke antwoorden op de vraag of China en de EU wel genoeg doen om een klimaatramp te voorkomen.

Onze partners