Wetenschappers willen 'minder slimme' kweekzalm steriliseren

10/03/14 om 12:18 - Bijgewerkt om 12:18

Kweekzalm is minder slim dan wilde zalm. Maar hij is wel even vruchtbaar, en daarom vormt hij een gevaar voor wilde zalm, zeggen onderzoekers van de University of East Anglia. Ze doen een oproep om kweekzalm te steriliseren.

Wetenschappers willen 'minder slimme' kweekzalm steriliseren

Het aandeel van gekweekte vis in de totale visproductie is de laatste decennia spectaculair gestegen © Reuters

Vandaag is ongeveer 95 procent van alle zalm het resultaat van aquacultuur. De onderzoekers hebben vastgesteld dat deze kweekzalm zich even makkelijk voortplant als wilde zalm.

Omdat kweekzalm genetisch grote verschillen vertoont met wilde zalm, is dat gevaarlijk. Miljoenen kweekzalmen ontsnappen namelijk; in sommige Noorse rivieren is ruim de helft van de aanwezige zalm kweekzalm. Op die manier bedreigen ze de genenpoel van wilde zalm, zeggen de onderzoekers.

Niet zo slim

Elke wilde zalmpopulatie is genetisch aangepast aan zijn eigen riviersysteem, zegt bioloog Matt Gage van de University of East Anglia. "Kweekzalm groeit zeer snel, is agressief en is niet zo slim wanneer hij predatoren tegenkomt. Die eigenschappen zijn goed voor de productie van vis die op tafel komt maar niet goed voor de stabiliteit van wilde populaties."

Via in-vitrofertilisatie simuleerden de onderzoekers het paaigedrag van kweekzalm in de vrije natuur. Alle testen op sperma- en eikwaliteit gaven aan dat kweekzalm zich in het wild makkelijk kan voortplanten.

Steriel maken

De onderzoekers stellen voor zalmeitjes juist na de bevruchting een speciale behandeling te geven waardoor de vissen beide geslachtschromosomen ontwikkelen en zo steriel worden. Als deze zalmen ontsnappen, kunnen ze zich niet voortplanten.

Het aandeel van gekweekte vis in de totale visproductie is de laatste decennia spectaculair gestegen. In nauwelijks dertig jaar is aquacultuur wereldwijd bijna twaalf keer groter geworden, berekende de VN-voedselorganisatie FAO eind 2012.

Van sommige soorten wordt nu veel meer gekweekt dan gevangen. Dat geldt bij uitstek voor de Atlantische zalm, die nauwelijks nog in het wild wordt gevangen. (IPS/TE)

Lees meer over:

Onze partners