Wetenschappers overdonderd door 'Badkuip van God'

06/06/13 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:22

Een meer in Australië is al 7.500 jaar onaangetast door klimaatverandering.

Wetenschappers overdonderd door 'Badkuip van God'

Het Blue Lake op het North Stradbroke Island voor de kust van het Australische Queensland is volgens een studie van Australische wetenschappers in het vakblad Freshwater Biology al meer dan 7.500 jaar onaangetast door klimaatverandering.

De wetenschappers waren zo overdonderd door hun vondst dat ze het de naam 'Gods Badkuip' gaven. Het meer is 10 meter diep, maar zo puur dat je de bodem kan zien. Bovendien leidde de droogte tot het opdrogen van andere nabijgelegen meren, maar het Blue Lake bleef.

"Dit is het enige meer in Australië dat zo'n stabiliteit vertoont gedurende zo'n lange periode", zegt hoofdonderzoeker Cameron Barr. "Gezien de aanzienlijke milieuveranderingen in het gebied hadden we wel enige wijziging verwacht, dus het was een verrassing dat we er bijna geen vonden."

'Klimaatvluchtoord'

De wetenschappers bestudeerden de waterafvoer van het meer en de waterkwaliteit en vergeleken historische foto's van de voorbije 117 jaar. Hoewel in het gebied de voorbije decennia het klimaat gewijzigd is, is de diepte, kustlijn en watersamenstelling van het Blue Lake amper veranderd.

Ook vertoont het meer in tegenstelling tot andere elementen in het gebied geen aanpassing aan de duidelijke verschuiving naar een droger klimaat zo'n 4.000 jaar geleden.

"Het lijkt erop dat Blue Lake een belangrijk 'klimaatvluchtoord' is voor de zoetwaterfauna en -flora in het gebied", zegt Barr. "Met een correct beheer kan het meer relatief onveranderd blijven voor honderden, mogelijk duizenden jaren." (TE)

Lees meer over:

Onze partners