West-Afrikaanse gezinnen koken op koeienmest

© Thinkstock

Omdat de elektriciteit het geregeld laat afweten, kiezen steeds meer Senegalezen voor een biogasinstallatie.

Omdat de elektriciteit het geregeld laat afweten, kiezen steeds meer Senegalezen voor een biogasinstallatie. Overschakelen op deze energiebron vergt een relatief grote investering, maar net als in andere West-Afrikaanse landen springt de overheid financieel bij.
Veeteler Amadou Faye is één van de pioniers. De voorbije twee maanden heeft zijn familie van vijfentwintig mensen uitsluitend energie gehaald uit de mest van hun dieren. “Het was is de investering waard. Sinds we deze energiebron gebruiken, hebben we geen last meer van de stroompannes. Bovendien kan ik gemakkelijk aan vervangstukken geraken via het bedrijf dat de installatie heeft gedaan”, verklaart Faye.

De schadelijke gevolgen van brandhout of steenkool als huishoudelijke brandstof op het vlak van milieu en gezondheid zijn bekend. Maar elektriciteit is een frustrerend alternatief. Bijna elk West-Afrikaans land kampt geregeld met stroompannes. In Senegal heeft dat zelfs geleid tot betogingen tegen het nationale stroombedrijf.

Meststof
Net als Mauritanië en Burkina Faso verwacht Senegal veel heil van biogas. Alassane Dème van het Senegalese ministerie van Energie, legt uit dat de hoge installatiekost het grootste struikelblok is voor velen. Daarom ondersteunt de overheid de bouw van duizenden tanks voor biogas door lokale metselaars. Die bevatten een soort septische tank waaraan elke ochtend koeienmest en water worden toegevoegd, en een systeem van vaten waarin het geproduceerde gas wordt opgeslagen. Via buizen gaat het gas naar de keuken of naar een gaslamp in huis.

Anne Mendy die het Nationale Biogasprogramma in Senegal coördineert, verklaart dat deze tanks behalve gas ook een kostbare organische meststof opleveren die zowel op het platteland als net buiten de stad op het veld gebruikt kan worden.

Naargelang de grootte kost een installatie tussen de 585 en 670 euro. De Senegalese overheid geeft een subsidie tussen 35 en 50 procent op de installatieprijs, aldus de minister van Energie. Tegen 2013 zullen er 8000 tanks gebouwd worden.

Hygiënisch pluspunt Ook in Burkina Faso begint men te experimenteren met biogas. Een biogasinstallatie hier is iets duurder dan in Senegal, maar de regering neemt een deel van de investering voor haar rekening.

Volgens El Hadj Mamadou Bâ, voorzitter van de Mauritaanse Vereniging voor Zelfontwikkeling, heeft zijn land in de voorbije drie jaar zeer goedkoop biogas kunnen produceren, zonder schadelijke milieueffecten of kosten voor de gebruikers. “Aan het begin van het project hebben we vrouwen opgeleid in het gebruik van biogas. Zij kunnen nu de installatie en het beheer van de installaties doen.”

Hij zegt dat ongeveer honderd families al hun energie uit biogas halen. “Dat betekent dat meer dan 3500 mensen er gebruik van maken. Leuk pluspunt: ook de hygiëne in en rond de dorpen verbetert doordat het dierlijk afval wordt ingezameld.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content