Wespen pas op komst in september

We zullen pas binnen enkele weken geplaagd worden door wespen. Door het mooie weer begint de ontwikkeling van de nesten nu pas goed op gang te komen.

Door de weersomstandigheden eerder dit jaar zijn de meeste wespennesten nog niet ontwikkeld, waardoor de wespen nog niet opduiken. “Binnen twee à drie weken zijn de wespen er. In september gaan ze op zoek naar zoetigheden”, zegt professor Frans Jacobs van de UGent.

“De lente was relatief koud en er waren periodes van afwisselend warm en koud weer. Daarom begint de ontwikkeling van de wespennesten nu pas goed op gang te komen”, aldus Jacobs, hoofd van het Gentse laboratorium voor zoöfysiologie. “Tot nu toe was het nog niet echt een actief wespenjaar”, zegt ook Joeri Cortens van Natuurpunt.

De ontwikkeling van een wespennest begint bij één koningin die overwintert, in tegenstelling tot bijen waar de koningin omringd blijft in de winter. De wespenkoningin legt na verloop van tijd eitjes. Die eerste generatie gaat aan het werk, waarna de koningin niet meer uitvliegt. Nieuwe generaties wespen blijven zich ontwikkelen zodat het nest groeit, tot honderden soms duizenden per nest.

‘Nesten in ontwikkeling’

“Maar de wespennesten kunnen op dit moment nog niet ontwikkeld zijn. Nu de zomer opsteekt, gaan de nesten in ontwikkeling”, zegt professor Jacobs. Binnen twee tot drie weken zullen de wespen er dus zijn. “Dan zie je dat wanneer de bakker de deur openlaat, de wespen op de koeken zitten.” Al kan het ook wat later zijn, alles hangt ook af van de weersomstandigheden die nu volgen. De korte periodes goed weer in juli hebben volgens professor Jacobs gedeeltelijk wel de ontwikkeling van de nesten gestimuleerd. “Maar die periode zal niet lang genoeg geweest zijn.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content