Wereldwijd wordt 70 procent van afval gedumpt

Een stukje Ghana. Ons elektronisch afval komt in de derde wereld terecht. © Global Population Speakout

Meer dan 1.200 vertegenwoordigers buigen zich in Antwerpen over het wereldwijde afvalprobleem.

Nog tot en met woensdag vindt in Antwerpen het internationale afvalcongres ISWA plaats. Meer dan 1.200 vertegenwoordigers van diverse bedrijven en instanties, beleidsmakers en academici uit 92 landen zoeken er samen naar een oplossing voor het wereldwijde afvalprobleem.

Hoe groot dat afvalprobleem nu precies is, werd voor het eerst becijferd door ISWA (International Solid Waste Association) en UNEP (United Nations Environment Programme). Zij stelden hun Global Waste Management Outlook voor, het allereerste wereldwijde overzicht van afvalbeheer.

Knowhow van Vlaamse bedrijven

‘Uit het rapport blijkt dat er jaarlijks 7 tot 10 miljard ton afval geproduceerd wordt en dat 3 miljard mensen geen toegang hebben tot een gecontroleerde afvalverwerking. 70 procent van het afval wordt gewoon gedumpt. Het komt in de aarde, de oceanen en de atmosfeer terecht en dat heeft vernietigende gevolgen voor de gezondheid’, zegt David Newman, voorzitter van ISWA.

Hij vindt dat het afvalbeheer samen met de klimaatverandering de grootste uitdaging vormt op milieugebied. Overheden wereldwijd moeten zich dringend bewust worden van het probleem en actie ondernemen. Newman prees daarbij de Vlaamse aanpak. Een van de redenen om het congres in Antwerpen te organiseren, was net het Vlaams afvalbeleid en de knowhow van de Vlaamse bedrijven op dat gebied.

Antwerpse haven

‘Wij zijn inderdaad al tientallen jaren bezig om ons afval zo goed mogelijk te verwerken en we kunnen goede cijfers voorleggen. In Vlaanderen wordt 72 procent van het afval momenteel gerecycleerd’, zegt Antwerps schepen voor Stadsonderhoud Philip Heylen, die het ISWA-congres voorzit.

Naast allerlei voordrachten en presentaties brengen de congresdeelnemers de komende dagen ook een bezoek aan onder meer Isvag, Umicore, Indaver, Hooge Maey en de Antwerpse haven om te kijken hoe zij afvalverwerking precies aanpakken. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content