Wenen: Olifant zwanger van in wild levend exemplaar

© Reuters

In de zoo van Wenen is een kunstmatige inseminatie van een vrouwtjesolifant met sperma van een in het wild levende mannetjesolifant geslaagd.

In de zoo van Wenen is een kunstmatige inseminatie van een vrouwtjesolifant met sperma van een in het wild levende mannetjesolifant geslaagd. Dat is een wereldprimeur, aldus de zoo van Schönbrunn. Al twee maal is men geslaagd in de kunstmatige inseminatie van olifanten met ingevroren sperma, maar telkens waren de stieren ook afkomstig van dierentuinen. In beide gevallen overleed de foetus overigens.

“Indien deze maal er een kalfje geboren wordt, is dat een primeur. Het is nu al de eerste kunstmatige inseminatie waarbij sperma wordt gebruikt van een mannetjesolifant die in het wild leeft”, aldus een woordvoerder van de zoo van Schönbrunn (of Wenen), de oudste dierentuin ter wereld.

Tonga, negen maanden zwangerVrouwtjesolifant Tonga is negen maanden zwanger. De draagtijd bij olifanten duurt 22 maanden. Ze werd bevrucht met sperma van een mannetjesolifant uit Zuid-Afrika.

Diepgevroren sperma

Kunstmatige inseminatie met diepgevroren sperma is al eerder geslaagd bij andere dieren, zoals de neushoorn. Bij de olifant, een bedreigde soort, blijkt dat moeilijk. Het gebruik van in het wild levende mannetjesolifanten is hierbij belangrijk. In dierentuinen wereldwijd leven immers niet zoveel mannetjesolifanten. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content